Prethodni članak
Sljedeći članak

Čovjek na Fejsu objavio da sastavlja namještaj, javio mu se inspektor. Pogledajte kaznu

Na sudu je rekao da se ne osjeća krivim...


Muškarac iz Osijeka nepravomoćno je kažnjen jer je na Facebooku nudio stolarske usluge za koje nema prijavljen obrt. Sud ga je kaznio s 1500 kuna.

Riječ je o Osječaninu (41) koji je u rujnu prošle godine na Facebookovom Marketplaceu (Facebookova verzija oglasnika) napisao da montira namještaj i postavlja laminat. Nakon što je objavio oglas, na njega se javio tržišni inspektor. 

Općinski sud u Osijeku nepravomoćno ga je proglasio krivim zbog prekršaja iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti jer je 8. rujna 2021. preko Facebooka na oglasnim stranicama za trgovinu Marketplace - montaža namještaja oglasio djelatnost uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata, koja je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti razvrstana u skupinu 43.32 - ugradnja stolarije, a da djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima, piše Glas Slavonije

Osječanin je na sudu rekao kako se ne osjeća krivim, navevši u obrani da prekršaj nije počinio jer nije kao fizička osoba oglašavao obavljanje djelatnosti uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata. Pravdao se da je stavio oglas koji je glasio: "montaža namještaja, postavljanje laminata za stare, nemoćne i invalide bez naknade". 

Napomenuo je da je na fotografiji s Facebooka navedeno da montaža namještaja stoji 100 kuna, no on u oglas nije stavio cijenu niti je u njegovu oglasu pisalo "cijena po dogovoru", no bio je naveden njegov broj mobitela. Fotografija u oglasu je fotografija koju je imao iz obiteljskog stana. Ujedno je tvrdio da je opisani oglas, za koji ga se tereti, u međuvremenu maknuo s interneta jer nije bio siguran smije li oglašavati besplatno pružanje pomoći. Međutim, tržišni inspektor tvrdi drugačije.

Kazao je kako je u oglasu bio naveden okrivljenikov broj te je pisalo "montaža namještaja kupljenog u Lesnini, Primi, Emmezeti, Ikei, može i dostava kupljenog, postavljanje laminata, cijena po dogovoru". Inspektor je rekao i kako je nazvao na broj mobitela iz oglasa i da se na njega javio okrivljeni Osječanin te kako je naknadno s njim razgovarao i na osnovi navedenog utvrdio da se oglašava za djelatnost ugradnje stolarije, a da za to nije registriran.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook