Prethodni članak
Sljedeći članak

CRNE BROJKE: Ove godine najviše hrvatskih liječnika otišlo u inozemstvo


Ove godine, prema podacima Hrvatske liječničke komore, iz naše zemlje u inozemstvo otišao 141 liječnik prosječlno star 36 godina i s 8 godina radnog iskustva. To je najveći broj liječnika koji je dosad u jednoj godini napustio Hrvatsku.

Kako otkriva Dnevnik Nove TV, liječnici najčešće odlaze u Njemačku, i to uglavnom zbog uvjeta rada. Ukupno je u proteklih deset godina otišlo 1188 liječnika. Tijekom Covida 2020. i 2021. godine dogodio se pad broja odlazaka, ali od lani opet raste.“Kada ih pitamo za razloge, rangiraju ih ovako: uvjeti rada, uređenost sustava, a na trećem mjestu je plaća”, tumači za Novu TV Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

U posljednjih deset godina najviše je otišlo anesteziologa, psihijatara, radiologa, ginekologa, pedijatara. No struka upozorava da je stanje još ozbiljnije kada su u pitanju medicinske sestre. Procjena je da ih nedostaje oko 4000, navodi Dnevnik Nove TV. Kako navode u Hrvatskoj liječničkoj komori, ukupno je u Hrvatskoj oko 16.400 liječnika, od čega su 80 stranci. Najviše ih radi u bolničkom sustavu – oko 9400. U čistoj obiteljskoj medicini zaposleno je oko 2200 doktora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook