Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN ZALJUBLJENIH: Pitali smo Zagorce koji je njihov recept za dobru vezu ili brak

'Dobar običaj je svaki kojim nekome drugome učiniš nešto lijepo i pokloniš mu pažnju', kažu


Dan zaljubljenih ili Dan ljubavi, Valentinovo, slavi se 14. veljače. Priča seže davno u prošlost i najpoznatija legenda o nastanku ovog dana potječe iz Rima. Prema toj priči, još dok je kršćanstvo bila relativno nova i mlada religija živio je biskup Valentin, a tadašnji car Klaudije I. zabranio je ženidbu svim vojnicima jer je smatrao da se oženjeni ili zaručeni muškarci neće htjeti boriti u njegovim ratovima već će radije ostati kod kuće sa svojim obiteljima. Dok su svi ostali svećenici odlučili poštivati ovu odluku, Sv. Valentin se oglušio i počeo tajno održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu, a 14. veljače je i pogubljen. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo obilježavati Svetog Valentina i upravo je taj dan posvećen veličanju ljubavi. Razne su vrste ljubavi.

Strastvena, romantična ljubav, ljubav između prijatelja, sestrinska i bratska ljubav, roditeljska ljubav, ljubav prema ljubimcima, univerzalna ljubav… još bismo dugo mogli nabrajati. No, ljubav koja je najviše spominjana u stihovima, najviše opjevana, o kojoj se najčešće pišu knjige i snimaju filmovi, baš je ona romantična ljubav između dvoje zaljubljenih. Oprečna su mišljenja o Valentinovu. Mnogi kažu da je to tek marketinška izmišljotina da bi se potrošilo čim više novaca, neki se osjećaju loše ako toga dana nemaju s kim slaviti, neki ga pak ignoriraju, a mnogi rado slave ljubav na taj dan. Što o obilježavanju Valentinova misle naši sugrađani te koji je njihov recept za dobru vezu, provjerili smo u mini - anketi. 

Mario Spevec, Sutinske Toplice
Običaj slavljenja Valnetinova je super, to je prava stvar. Za zaljubljene bi trebalo Valentinovo biti svaki dan, a i za one u braku, da se često sjete jedan drugog obradovati, izvesti, nečim lijepim iznenaditi. Ljubav treba pokazivati, treba poštivati partnera u vezi, imati strpljenja i razumijevanja za drugog. Neki misle da je to možda i loš običaj, slaviti Valentinovo, ali zašto ne? Poklon, cvijet, izvesti damu na ples, nije to loše, treba romantike.

 

Stjepan Futivić, Poznanovec:
Slavim Valentinovo, u braku sam već blizu 40 godina. Smatram da je tajna dobrog braka uzajamno povjerenje i poštivanje, uvažavanje mišljenja onog drugog. Obilježavamo Vantinovo svake godine, skromno, ali se sjetimo. To je dobar običaj, kao i svaki u kojem nekome drugome učiniš nešto lijepo i pokloniš mu pažnju. Treba se truditi i češće napraviti nešto lijepo za drugu polovcu.

 


Štefica Švenda, Martinščina:
Nekad smo samo Dan žena slavili, a Valentinovo je novija stvar. Mislim da je to u redu slaviti, zaljubljeni trebaju obilježiti svoj dan. Ja sam udana i iz bogatog bračnog iskustva smatram da je najbitnije razumijevanje i poštivanje u braku i onda sve lako ide. Obilježavamo Valentinovo, poklonimo jedno drugom sitnicu neku, treba pokazati pažnju.

 


Đurđica Kljak, Zlatar:
Mladi i zaljubljeni trebaju slaviti Valentinovo, bolje da slave nego da se svađaju. Nije to loše obilježiti, ali ne treba pretjerivati. U vezi treba puno tolerancije i strpljenja, kada prođe ona prva zaljubljenost. Uvažavanje. I onda bude sve ok. A ljubavi u ovo današnje vrijeme treba puno. Bez ljubavi ništa.

 


Marko Kukec, Zlatar:

U braku sam, i smatram da je u redu proslaviti Valnetinovo, ali da bi ipak Valentinovo trebalo biti svaki dan. Zaljubljenost s vremenom splasne, dođe ljubav, a treba imati puno poštivanja, razumijevanja među partnerima. Mi odemo na ručak ili večeru, koja bombonijera, cvijeća, no međutim, taj cvijet ili znak pažnje znači puno više u neki drugi dan, bez posebnog povoda i to često napravim. Tad je moja žena jako vesela i više znači nego na Valentinovo.

 

Martina Srečić, Bedekovčina:
Slavim Valentinovo, suprug me odvede na večeru ili ručak, to je običaj svake godine. Dobar je to običaj. Ipak, suprug me zna iznenaditi i druge dane. Tolerancija, poštivanje, razgovor, dogovor – to je ključ uspjeha veze.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook