Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas je Svjetski dan dojenja, iz OB Zabok objašnjavanju zašto je prirodna prehrana djece važna


Svjetski tjedan dojenja pokreće Svjetski savez za akciju dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) i obilježava ga svake godine od 1. do 7. kolovoza. Prvi puta Svjetski tjedan dojenja je organiziran 1992. godine, tako da se već više od 30 godina tjedan dojenja obilježava s ciljem promicanja, zaštite i potpore dojenju diljem svijeta uvijek s drugačijom temom. 

-Svjetski tjedan dojenja 2024. godine posvećen je temi "Osnaživanje roditelja, omogućavanje dojenja: sada i za budućnost." Ova tema usmjerena je na podršku roditeljima u donošenju informirane odluke o dojenju i osiguravanje potrebnih resursa i potpore kako bi uspješno nastavili s dojenjem svoga potomstva. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana koja od 1997. godine nosi naslov „Rodilište-prijatelj djece“ želimo i ove godine obilježiti Svjetski tjedan dojenja nastavljajući sve naše aktivnosti poput dosljednog provođenja „Deset koraka do uspješnog dojenja“ Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, što među ostalima znači potporu roditeljima da ostvare svoju nakanu ako žele dojiti od trudnoće, boravka u rodilištu i nakon otpusta iz rodilišta. Pri tome je nezaobilazna suradnja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije kako bi se mogli ostvariti svi postulati promidžbe, zaštite i potpore prirodnom načinu prehrane od rodilišta do zajednice - poručuju iz OB Zabok.

Važnost prirodne prehrane djece

Dojenje, kao prirodna prehrana, ima mnoge prednosti za zdravlje majki i djece. U majki, dojenje može smanjiti rizik od nekih bolesti poput raka dojke i raka jajnika, pomaže u vraćanju tjelesne težine majke nakon poroda na onu prije trudnoće, te jača emocionalnu povezanost i privrženost majke i djeteta. Za djecu, dojenje pruža optimalnu prehranu bogatu hranjivim tvarima koje su ključne za pravilan rast i razvoj, jača imunitet te smanjuje rizik od infekcija i kroničnih bolesti, što su samo neke od mnogobrojnih prednosti dojenja. SZO i UNICEF preporučuju da isključivo dojenje treba trajati 6 mjeseci, a potom slijedi nastavak dojenja do dvije godine pa i dulje ako to majka i dijete žele.

Financijske dobrobiti dojenja uključuju smanjenje troškova za kupnju industrijskih dojenačkih pripravaka i dodatne opreme za hranjenje, što može rezultirati uštedom novca za obitelj. Ekološke dobrobiti dojenja uključuju smanjenje otpada od ambalaže i proizvodnje industrijskih dojenačkih pripravaka, što doprinosi očuvanju okoliša. Društvene dobrobiti dojenja uključuju promicanje zdravstvene svijesti o dojenju, podršku majkama u javnim prostorima te jačanje veza između majki i djece.

Sve nabrojene dobrobiti zajedno čine dojenje važnim za zdravlje majki i djece, kao i za društvo u cjelini. Promicanje dojenja može imati pozitivan utjecaj na obitelji, zajednicu i okoliš, te se preporučuje kao optimalan način prehrane u dojenčadi i male djece.

Rizici nedojenja su brojni, a ovdje su navedeni samo najčešći:

Rizici za dijete:

Smanjenje otpornosti na bolesti 
Djeca koja nisu dojena imaju veći rizik od infekcija i bolesti zbog nedostatka protutijela i živih stanica koja se prenose majčinim mlijekom
Povećanje rizika od alergija 
Nedojenje može povećati rizik od razvoja alergijskih bolesti kod djeteta, čija je učestalost u značajnom porastu
Povećan rizik od prekomjerne tjelesne težine i pretilosti 
Djeca koja nisu dojena imaju veći rizik od pretilosti kasnije u životu, što je u Hrvatskoj značajan zdravstveni i društveni problem u djece svih uzrasta i u odraslih.

Rizici za majku:

Povećan rizik od raka dojke i jajnika 
Dojenje može smanjiti rizik od razvoja raka dojke i jajnika kod majke.
Povećan rizik od postporođajne depresije 
Nedojenje može povećati rizik od razvoja postporođajne depresije kod majke.
Povećan rizik od osteoporoze 
Nedojenje može povećati rizik od gubitka koštane mase i razvoja osteoporoze kod majke kasnije u životu.

Inicijativa „Rodilište - prijatelj djece“ i osnaživanje roditelja

Inicijativa "Rodilište - prijatelj djece" Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a može doprinijeti osnaživanju roditelja u njihovu nastojanju da doje svoje dijete pružajući podršku, obrazovanje i resurse potrebne za uspješno dojenje. Ova inicijativa promiče prakse koje potiču dojenje od samog početka, kao što su neposredan, neprekinut i neometan kontakt koža na kožu nakon poroda, poticanje na dojenje u prvih satima i danima života djeteta te pružanje podrške majkama tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Kroz program "Rodilište - prijatelj djece", zdravstveni radnici educiraju roditelje o važnosti dojenja, pružaju savjete i potporu te stvaraju poticajno okruženje za dojenje u rodilištima. Ova inicijativa također promiče politike koje podržavaju dojenje, poput produženog porodiljnog dopusta i radnih uvjeta koji omogućuju majkama da nastave dojiti svoju djecu. Kroz sve ove aktivnosti, inicijativa "Rodilište - prijatelj djece" doprinosi osnaživanju roditelja u njihovom nastojanju da doje svoje dijete i promiče zdravlje djece, obitelji i društva.

Marketing zamjena za majčino mlijeko – utjecaj na dojenje

Marketing zamjena za majčino mlijeko može štetno djelovati na namjeru roditelja da doje svoje dijete na nekoliko načina. Prvo, agresivno oglašavanje zamjenskih proizvoda može stvoriti percepciju da su tvorničke zamjene za majčino mlijeko jednako dobre ili čak bolje od majčinog mlijeka, što može dovesti do smanjenja motivacije roditelja da se odluče za dojenje. Osim toga, marketinške strategije koje promoviraju zamjenske proizvode kao praktičnije ili modernije mogu utjecati na roditelje da odaberu tu opciju umjesto dojenja.

Osim što može smanjiti namjeru roditelja da doje svoje dijete, marketing zamjena za majčino mlijeko također može utjecati na trajanje dojenja. Ako se roditelji previše oslanjaju na zamjenske proizvode zbog marketinških poruka koje ih potiču na to, moguće je da će skratiti dojenje ili čak odustati od dojenja prije nego što bi to bilo optimalno za zdravlje djeteta.
Tvorničke pripravke hrane za dojenčad valja koristiti samo onda kada je to medicinski opravdano.

Zbog čega je važno osnaživanje roditelja?

Osnaživanje roditelja važno je za promicanje, zaštitu i potporu dojenju iz više razloga. Kada su roditelji osnaženi veća je vjerojatnost da će donositi informirane odluke o dojenju te da će biti motivirani i sposobni nastaviti dojenje unatoč izazovima. Osnaženi roditelji bolje razumiju važnost dojenja za zdravlje djeteta i majke te su skloniji tražiti potporu i resurse koji im mogu pomoći pri uspješnom dojenju.
Osim toga, osnaživanje roditelja doprinosi stvaranju podržavajuće okoline za dojenje, jer osnaženi roditelji mogu educirati druge članove obitelji, prijatelje i zajednicu o važnosti dojenja. Kroz osnaživanje roditelja promiče se pozitivan stav prema dojenju u društvu te se stvara poticajno okruženje koje podržava majke i njihovu odluku da doje.

Sretan nam svima međunarodni tjedan dojenja 2024. godine pod geslom "Osnaživanje roditelja, omogućavanje dojenja: sada i za budućnost" u čemu Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana aktivno i svesrdno sudjeluje već gotovo trideset godina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook