Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas počinje štrajk liječnika?

Piše: Diana Glavina Svih osam tisuća liječnika hrvatskih bolnica Hrvatski liječnički sindikat pozvao je danas na štrajk




Svih osam tisuća liječnika hrvatskih bolnica Hrvatski liječnički sindikat pozvao je danas na štrajk s početkom u osam sati.

Nemoguće je procijeniti koliko će ih se doista i odazvati na štrajk te hoće li se pokazati točnim uvjerenje ministra zdravstva Nevena Ljubičića da će većina liječnika danas normalno raditi ili ocjena šefa Sindikata Ivice Babića da će ih većina u štrajku sudjelovati.

Tek bi se danas trebala raščistiti i suprotna tumačanja o sudskoj presudi zagrebačkoga Županijskog suda kojom se zabranjuje organiziranje i poduzimanje štrajka.

Dok Ljubičić tvrdi da izvršenje sudske presude mora početi odmah, Babić kaže da se to ne vidi iz zapisnika sa sudskog ročišta.

Ako se iz pisanog sudskog obrazloženja o zabrani štrajka pokaže da žalba na odluku suda ne odgađa izvršenje presude, Liječnički će sindikat štrajk prekinuti.

U toku dana Babić očekuje pisano obrazloženje presude koja će sadržavati i pouku o pravnom lijeku, što bi vrlo brzo moglo preokreniti situaciju u bolnicama.

Ministar Ljubičić uspio je na Vladi isposlovati Uredbu prema kojoj su liječnici dobili povišicu od 10 posto, što znači višu plaću liječnika od 500 do 850 kuna, čime su dobili dvije trećine financijskih prava iz strukovnog kolektivnog ugovora.

Sindikat to nije prihvatio kao rješenje problema, jer već godinama traži primjenu strukovnog ugovora.

Liječnici u visokom postotku ne podržavaju štrajk

Ankete javnoga mnijenja pokazale su da javnost u visokom postotku liječnički štrajk ne podržava. Ne zbog toga što drže da liječnici imaju visoke plaće, nego zato što su nezadovoljni funkcioniranjem zdravstvene zaštite.

A štrajk će dodatno otežati obradu pacijenata, poremetiti liste čekanja, unijeti još veću gužvu u bolničke hodnike.

Ministar zdravstva rekao je da danas moraju svi liječnici raditi i pozvao je pacijente da danas dođu u bolnice.

Babić kaže da će se pacijenti obrađivati po stupnju hitnosti, a da će u bolnicama raditi oko 20 posto liječnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook