Prethodni članak
Sljedeći članak

Desinić: Sljedeći Božić dočekat će u preuređenom vrtiću

Mališani iz Dječjeg vrtića Tratinčica u Desiniću s tetama odgojiteljicama čvrsto vjeruju da će božićno drvce u 2008. oki


Mališani iz Dječjeg vrtića Tratinčica u Desiniću s tetama odgojiteljicama čvrsto vjeruju da će božićno drvce u 2008. okititi u potpuno preuređenom prostoru dječjeg vrtića. Uostalom, takvo što već se i predugo čeka, a potreba je vidljiva na svakome koraku.

Stara zgrada

Zgrada u kojoj sada radi vrtić sagrađena je 1865. godine. Tim se prostorom sve do 1965. koristila osnovna škola, a do 1986. u zgradi održavale su se razne priredbe. Poslije je tu bio disko, a jedno je vrijeme prostor bio prazan.

Stražnji je dio zgrade za potrebe dječjeg vrtića djelomično preuređen 1986. godine, a prednji dio koristio je multimedijalni centar Božidar Brumen i tu su se održavale kinoprojekcije. Taj prednji dio vrtiću je ustupljen 29. lipnja 2004. godine ispričala je dio prošlosti zgrade desinićkoga vrtića Tratinčica njegova ravnateljica Brankica Behin Brundić.

Prednji dio zgrade godinama nije imao grijanje jer se pri uvođenju plina u vrtić koristio za druge najmjene. Stoga je sve do 2006. služio isključivo kao ulaz i za potrebe male škole u toplim mjesecima. Te je godine Općina Desinić uredila taj prostor, a rabljeni namještaj darovali su zagrebački dječji vrtići i u tom se prostoru održavaju danas i vrtićke priredbe.

Golema ulaganja

Općinski načelnik Desinića Zvonko Škreblin svjestan je velike potrebe za preuređivanjem vrtića koja postoji godinama, no nužna ulaganja golema su za tako malu općinu. Krovište je staro i propušta te ga treba potpuno promijeniti, valja zamijeniti dotrajale prozore i vrata, a trebalo bi zamijeniti vanjsku i unutarnju žbuku, koja godinama otpada u komadima. Nužan je i bolji sanitarni čvor.

Drugim riječima, vrtić traži poptunu rekonstrukciju, a Desinić nije mogao sam ući u tako opsežan posao. Desinićki proračun za 2008. godinu iznosi četiri milijuna kuna, s time što gotovo polovica toga iznosa otpada na tekuće i kapitalne potpore iz državnog i županijskoga proračuna.

Ipak, upornim zalaganjem načelnika Škreblina postignuto je da Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka osigura 1,5 milijuna kuna za prvu fazu obnove tog dječjeg vrtića.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook