Prethodni članak
Sljedeći članak

Direktiva EU: Stižu velike novosti u odnosu banaka prema klijentima

  • banka kredit kartice krediti

    Foto: Ilustracija (Davor Puklavec/Pixsell)


Foto: Davor Puklavec/Pixsell (Ilustracija)

I ako ga niste koristili, pa čak ni željeli, minus ste dosad na svojem bankovnom računu vjerojatno imali. Ipak, ne zadugo. Za odobravanje prekoračenja banke će trebati odobrenje klijenta. Naime, kako piše Dnevnik.hr, novom europskom direktivom odzvonilo je praksi banaka da potrošačima nude predodobrene kredite.

"Morat će se osigurati da je potrošač jasno i nedvosmisleno pristao na tu odluku, a smjet će kredit dobiti samo kreditno sposobni potrošači", objasnilaje Snježana Levar, direktorica Ureda za praćenje zaštite potrošača HNB-a.

Kreditiranje kreditno nesposobnih ljudi, brzim pozajmicama uz goleme skrivene kamate od stranih financijskih institucija posljednjih je godina u Hrvatskoj bilo u porastu. Sad će svi koji se odluče na takve kredite barem dobiti priliku da se predomisle.

"Ono što je možda najvažnije jest da potrošači nakon sklapanja kredita imaju 14 dana pravo da raskinu ugovor bez ikakvog obrazloženja, tako da onda imaju vremena razmisliti i odustati od samog uzimanja kredit", objašnjava HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol.

Mijenjaju se i pravila reklamiranja kredita. I ključni uvjeti kredita sad će morati biti transparentnije iskazani i to na svim platformama. Famoznih sitnih slova će biti manje, a to bi trebalo smanjiti neugodna iznenađenja za potrošače. U teoriji...

"Ostaje vam uvijek ono u praksi da ne žele čitati i ne da im se zapravo ulaziti preduboko.I u tom smislu kad imate previše informacija onda zapravo postignete malo čak efekt koji niste htjeli...", kaže kreditni savjetnik Vjeko Peretić.

Potrošači imaju pravo od banaka dobiti jasne i potpune informacije o ugovorima koje potpisuju. Ali isto tako, nažalost, imaju i neotuđivo pravo te informacije - ignorirati, piše Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook