Prethodni članak
Sljedeći članak

DIVJAK: 'Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine'

Ministrica je rekla kako djecu neće nitko tjerati u školu, a roditelji će odlučiti o tome

  • foto: Facebook Blaženka Divjak

    foto: Facebook Blaženka Divjak


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u N1 Studiju govorila je o otvaranju škola, polaganju državne mature, nastavi na daljinu i ocjenjivanju učenika.

Dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro, smatra Divjak. - Ne može ništa biti savršeno. U kratkom vremenu smo se morali pripremiti - rekla je. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju - matura će se polagati od 8. do 29. lipnja – rekla je Divjak, a prenosi N1.

Divjak kaže da će sutra objaviti planove Hrvatske o nastavi. . Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada - rekla je. - Druge europske države su krenule s tim. Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci - ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola, komentirala je, prenosi N1.

Kaže da se nastava neće moći održavati na način kao što se održavala prije, s obzirom na, između ostalog, i potrebu za fizičkom distancom. - Jasno je da je nemoguće na način kao što je prije bilo. Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine - rekla je, dodajući da je Hrvatska uspješna u tome te da učenici mogu završiti školu na taj način. - Za djecu za koju roditelji smatraju da ne trebaju ići u školu, neće ići u školu. Osigurat ćemo alternativne načine - ponovila je ministrica, prenosi N1.

- Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu - uzima se sve što je do školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće - rekla je.

Što se tiče visokog obrazovanja, osobno je, kaže, barem 20 godina vezana za e-učenje. "Neki fakulteti to izvrsno rade, neke je trebalo malo pogurati. Dali smo preporuku što se tiče ocjenjivanja, ne možemo im dati uputu kao školama zbog određene autonomije - objasnila je. Raspravljat će još, kaže Divjak, i o načinu na koji će se braniti završni i diplomski radovi, prenosi N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook