Prethodni članak
Sljedeći članak

Djeci ukinuli pomoćnike u nastavi, roditelji u šoku

Roditelji su zgroženi novim pravilnikom


Prema novom Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, za posebna razredna odjeljenja odobren je tek jedan, iznimno dva pomoćnika u nastavi. Dakle, u takvim razredima djeca gube većinu svojih dosadašnjih asistenata. Jedna od njih je djevojčica Lena (9) iz Rugvice kraj Zagreba, koja uskoro kreće u treći razred. Lena ima autizam i asistentica Veronika pomaže joj u praćenju nastave, piše 24 sata.

“Ne znam ni kako ćemo ih slati u školu. Mi smo od jučer u potpunom šoku, uopće si ne možemo zamisliti kako će to izgledati od početka godine. Ta djeca imaju najrazličitije probleme i svakome je potrebna specifična pomoć”, kaže Andrea Lučić, Lenina mama.

Dio roditelja ni ne zna da im djeca više neće imati asistente, već će jednog ili iznimno dvoje pomoćnika u nastavi dijeliti s ostatkom posebnog razrednog odjeljenja.

“Samo su nam rekli da će biti jedan asistent za cijeli razred. I onda će se on po zaduženjima prebacivati s jednog djeteta na drugo, s tim da će hrpa posla pasti na našu divnu učiteljicu. I tu cijeli sustav trpi, a djeca nemaju mogućnost pratiti nastavu kako im je potrebno”, kažu za 24 sata.

Nataša Pavičić, predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi PUN-Hr, kaže da rad u posebnom razredu zahtijeva puno više od odobrenog broja pomoćnika. “Mi smo i sami tijekom e-savjetovanja izrazili nezadovoljstvo s tim da su do dva pomoćnika u posebnim razredima. No iz dva nadležna ministarstva poručili su kako stručnjaci koji su radili na pravilniku smatraju da je to dovoljno”, kaže.

U opširnom pojašnjenju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ističe kako su posebni razredni odjeli i posebne odgojno-obrazovne skupine ustrojene s manjim brojem i to isključivo učenika s teškoćama u razvoju (od jednog do pet učenika, a samo iznimno više).

Dodaju da je na radnom mjestu učitelja zaposlen edukacijski rehabilitator kao “stručna osoba koja ima kompetencije za pružanje stručne i neposredne potpore svim učenicima s teškoćama u razvoju istog razrednog odjeljenja ili skupine”. Navode i kako je cilj osiguravanja pomoćnika u nastavi osamostaljivanje i sudjelovanje učenika s teškoćama u razvoju u školskoj sredini što samostalnije.

“Smatramo stručno opravdanim da zbog različitih i individualnih potreba u funkcioniranju samih učenika s teškoćama u razvoju dodatnu neposrednu potporu svim učenicima istog posebnog odjela ili skupine pruža jedan pomoćnik u nastavi (uz suglasnost osnivača, iznimno, dva pomoćnika u nastavi)”, navode.

“Učenik s teškoćama u razvoju stručnu i neposrednu potporu ima osiguranu od strane stručne službe škole, učitelja razredne i predmetne nastave (ukoliko je dijelom uključen u redovite razredne odjele), svojih vršnjaka u redovnom ili posebnom razrednom odjelu te pomoćnika u nastavi, a organizacija rada pomoćnika u nastavi u nadležnosti je koordinatora škole i ravnatelja (ne samog pomoćnika u nastavi)”, dodaju još iz Ministarstva, prenosi 24 sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook