Prethodni članak
Sljedeći članak

Do 15. srpnja riješit ćemo probleme umirovljenika

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika mr.sc.Vladimir Jordan prošle je subote prisustvovao osnivačkoj skupštini Opći


Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika mr.sc.Vladimir Jordan prošle je subote prisustvovao osnivačkoj skupštini Općinske organizacije HSU-a Kraljevec na Sutli, što smo iskoristili za kraći razgovor.


Čelnik hrvatskog umirovljeničkog korpusa je rođen 1940. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Magistar je pravnih znanosti, u mirovini od 1994. godine. Radio je dvadesetak godina u gospodarstvu i desetak godina u državnim organima na području ekonomskih odnosa sa inozemstvom. Predsjednik HSU-a je od 2001. godine, a drugi mandat mu je povjeren na Skupštini održanoj 17. lipnja 2005. godine.

«U mnogim starijim ljudima drijemaju dragocjena blaga. Treba ih samo otkriti...», kazao je Phil Bosmans u svojoj knjizi «Nađi vrijeme da budeš sretan». Eto, i vi ste svoju životnu mudrost i bogato iskustvo usmjerili u dobrobit umirovljenika, invalida i ostalih građanja koji su vam svojim glasom iskazali povjerenje da ih zastupate i da se borite za njihov bolji život. Ušli smo u izbornu godinu. S kakvim programima želite uvjeriti glasače da (o)stanu uz ljude s vaših izbornih lista?

Jordan: Cilj Hrvatske stranke umirovljenika je da i dalje ostane parlamentarna stranka, ali ne čeznemo za vlašću. Želimo biti blizu Vlade i njen partner u rješavanju naših problema. Želimo sudjelovati u donošenju rješenja. Na žalost, Vlada nas često zaobiđe. Nije, na primjer, uzimala u obzir nekoliko naših prijedloga vezanih za unapređenje gospodarstva. Naša generacija nije teret društvu. Naprotiv, imamo iskustvo i znanje i možemo biti itekako korisni i na području gospodarstva. U protekle tri godine se pokazalo da u Hrvatskom saboru možemo znatno utjecati na promjene zakona i sve ostalo što se odnosi na povoljniji materijalni i društveni položaj umirovljenika i drugih građana koji su stali uz nas. Da smo bili uključeni u pripremu mirovinske reforme, ne bi se dogodile nepravilnosti, koje se sada moraju ispravljati.

Da li ste zadovoljni onim što je sadašnja Vlada učinila za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja umirovljenika, invalida i ostalih građana?

Jordan: Prije nego smo postali parlamentarna stranka, naše su udruge ukazivale na probleme. Danas s Vladom ravnopravno pregovaramo i predlažemo rješenja. Zajedno smo radili i s time sam zadovoljan. Učinjeno je dosta, ali ne i dovoljno. Ministarstva i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odugovlače s provedbom odluka Vlade. Mada još nije sve učinjeno, što je predviđeno u ovom četverogodišnjem razdoblju, zadovoljni smo. Međutim, tijekom ove godine očekujemo da Vlada uradi i preostalo, to jest, da se provede odluka Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima, u svezi sa 43.000 obiteljskih i najviših mirovina i da se ove godine, a o tome smo se nedavno dogovorili, izvrše izmjene mirovina u odnosu na nove umirovljenike, nakon što je 1999. stupila na snagu famozna mirovinska reforma koja je dovela do toga da imamo dvije skupine umirovljenika, jednu koja po starom zakonu u obračunu mirovina koristi 10-godišnju osnovicu, a drugu po novom. To je rezultiralo razlikom starih i novih mirovina od oko 400 kuna, a time i nepovoljan položaj onih koji su u mirovinu otišli 2000. godine i kasnije. To je nepravedno i imamo zadatak da do 15. srpnja to ispravimo. Time bismo bili zadovoljni, osobito oni koje je ta nepravda pogodila. Nastojimo da se «božićnica» zakonski uredi i dodjeljuje svake godine umirovljenicima, čak i onima koji žive u Hrvatskoj, a mirovine primaju iz država koje su donedavno bile u sastavu bivše Jugoslavije.

Krenule su aktivnosti za parlamentarne izbore. Nema sumnje da će vaša stranka osvojiti poštovanja vrijedan postotak glasova.

Jordan: Prvo treba sačekati da izbori prođu. Siguran sam međutim da će nam se prikloniti dobar dio biračkog tijela. Ako umirovljenici, a i ostali građani žele da im bude bolje, normalno je da će glasati u svoju korist. U ovih 15 godina se pokazalo da ako nismo prisutni tamo gdje se odlučuje o našoj sudbini, onda se i dolazi u situaciju u kakvoj jesmo. Želimo biti partner Vlade u rješavanju problema političkim dijalogom. Odbori nam rade dobro. Naš izborni program će temeljiti na uvjerenju da Hrvatska može bolje. Da bismo popravili životni standard naših umirovljenika i tako spremni dočekali ulazak u EU, potrebno je ubrzati razvoj našeg gospodarstva, jer bez toga nema ni postojećih, a kamoli viših mirovina. Vlada se kod ovih pitanja pravi gluha, pa ćemo to područje eventualno rješavati s novom Vladom. Postizborno ćemo sačiniti svoj program. Jasno i glasno, u pregovorima bilo s kime, nastojat ćemo poboljšati materijalni položaj umirovljenika, ali se zalagati i za poboljšanje gospodarskog razvoja, bez kojeg nema ni boljeg života za sadašnje, ali i buduće umirovljenike. Brinemo dakako i o mladim generacijama. Zato i ne čudi što sve više ljudi iz te populacije pristupa našoj stranci. Volio bih da bude i više mandatara za sastav Vlade, da vidimo tko je spremniji usvojiti više naših zahtjeva, da postanemo ravnopravni partneri u kreiranju demokratske socijalne i pravne države. Sudeći prema stalnom rastu članstva i aktivnostima koje provodimo, naša stranka postaje respektabilan faktor na hrvatskoj političkoj sceni.

Kako ocjenjujete rad zagorskih umirovljenika?

Jordan: Ocjena svake političke stranke ovisi o tome koliko ima svojih članova u općinskim i županijskim vijećima. U Krapinsko-zagorskoj županiji, već po tradiciji, vlast participiraju u gradovima ili općinama i dio umirovljenika. Nema sumnje da u tome imamo dosta uspjeha. Vidite i sada imamo dosta vjećnika koji su dobili povjerenje naših građana da se bore za poboljšanje njihovog materijalnog i društvenog položaja. U proteklih desetak godina od kako su umirovljenici na političkoj sceni, stranke u KZŽ su shvatile da se problemi u politici moraju rješavati dogovorno.

Razgovarao i snimio: Ivo Šućur

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook