Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobre vijesti za građane: Novim zakonom telekomi više neće "kažnjavati" korisnike

Novina je i naknada za opremu...


Domaćim telekomima uskoro stižu nova pravila za transparentno ugovoranje i raskid ugovora, daljnji iskorak u smjeru zaštite potrošača. Novim zakonom o elektroničkim komunikacijama potrošačima će morati pružiti informativni sažetak za lakšu usporedbu ponuda operatera, ali i stati na kraj penalizacijama za nevraćanje opreme, moglo se čuti na 9. Danu tržišta elektroničkih komunikacija Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Osim novina za potrošače, jedno od gorućih tema industrije pitanje je trebaju li veliki igrači, poput Googlea, Netflixa i Mete, plaćati za razvoj infrastrukture koju koriste?

Prema novom zakonu, prenosi Poslovni dnevnik, operator je dužan dati uniformirani sažetak ugovora, no on nema pravni značaj, već je informativnog karaktera, kazala je u uvodu panel rasprave Marina Ljubić Karanović iz HAKOM-a. “Svrha je da s njim korisnik obilazi operatere u potrazi za uslugom i da jednostavno usporedi ponude, a ne da ima šumu papira. Iako i sada imamo nešto slično, zahtjev za zasnivanje pretplatničkog odnosa, bilo nam je bitno da izvučemo udarne informacije”, kazala je.

Novina je i da naknada za opremu, u biti kazna koju korisnik plaća ako ne vrati na vrijeme opremu nakon raskida ugovora (ili prijenosa broja), više neće moći premašiti stvarnu vrijednost uređaja umanjenu za amortizaciju. Potrošači nerijetko ne čitaju dokumentaciju, pa naknade za zaboravljenu opremu stvaraju dojam kažnjavanja zbog raskida ugovora. “Korisnici mogu poslati opremu o našem trošku i to im se komunicira. Nama je zaista stalo da opremu prikupimo. Nije da penaliziramo korisnike nego da osvijestimo da je oprema u našem vlasništvu”, kaže Senka Erslan iz A1 Hrvatska.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook