Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobro pazite kod kupnje popularnog voća u dućanu, ima kancerogenih gljivica


Čak 20-ak slučajeva kancerogenih gljivica u popularnom voću iz Turske zabilježeno je ovaj mjesec u više zemalja EU.

Riječ je o suhim smokvama u kojima su pronađeni visoki udjeli aflatoksina. Najviše pošiljki išlo je prema Italiji, Francuskoj i Bugarskoj. Srećom, zaustavljene su na granici. No, u Njemačkoj je aflatoksin u suhim smokvama pronađen službenom kontrolom na prodajnim mjestima, piše Danica.hr.

U Hrvatskoj se također ove godine bilježi slučaj utvrđenog aflatoksina u suhim smokvama koje su iz Turske krenule na hrvatsko tržište. No, na granici je obavljena kontrola uzorka te je naloženo njihovo uništenje.

Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na europsko tržište. U obavijestima europskog sustava za sigurnost hrane uvijek se navodi kako je rizik za zdravlje ozbiljan.

To, međutim, nije prvi hrvatski slučaj da su aflatoksini otkriveni u suhim smokvama iz Turske. Jednom su nas spasili bugarski inspektori koji su pošiljku najmijenjenu Hrvatskoj zaustavili na granici. Drugi put su turske smokve preko tvrtke iz Hrvatske završile u Sloveniji.

Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti. Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima.

I zato, ako u dućanima kupujete suhe smokve, svakako dobro pogledajte zemlju porijekla. Problemi s turskim smokvama očito nisu izoliran incident.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook