Prethodni članak
Sljedeći članak

Dodijeljene potpore za proizvodnju zagorskih štrukli i mlinaca – 48 tisuća eura za 6 proizvođača


U prostorima slastica “Tri užitka” u Bedekovčini u ponedjeljak, 27.svibnja 2024. godine, uručeni su ugovori o dodjeli županijskih potpora certificiranim proizvođačima zagorskih mlinaca i štrukli. Ugovore je korisnicima uručio župan Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da je brendiranje Zagorja u turističkom smislu nemoguće bez štrukli i mlinaca.

''Jako nam je bitno da imamo što više certificiranih proizvođača tih proizvoda, a odnedavno imamo i nova dva proizvođača štrukli. Pozivam i ostale da to učine. Nama je u interesu da ih ima što više, kako bi omogućili dizanje proizvodnje i širenje distribucijske mreže, a o kvaliteti tih proizvoda je nepotrebno govoriti”, poručio je župan Kolar te dodao da se mlinaca proizvede preko 400 tona godišnje. ''Već sada na tržištu postoji interes za duplo više i želimo za toliko dići proizvodnju u narednim godinama. Što se štrukli tiče, uopće je teško govoriti koliko ih se godišnje proizvede. Recimo samo da nema niti jedne manifestacije gdje upravo štrukli nisu dio ponude'', rekao je župan Kolar.

Pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je da je Županija ove godine u svom proračunu planirala dva natječaja za bespovratna sredstva za certificirane proizvođače zagorskih mlinaca i štrukli. “Primili smo tri prijave i sve su odobrene, a proizvođači će nabaviti gospodarska vozila za distribuciju. Tu je odobreno 28.000 eura, odnosno, župan je povećao iznos natječaja za 8000 eura'', rekla je Mihovilić i dodala da je trenutno certificiranih proizvođača mlinaca u KZŽ osam. ''Što se tiče štrukli, primili smo također tri zahtjeva i svi su odobreni. Iznos potpore je ovdje bio 20.810 eura, odnosno, župan je odobrio dodatnih 810 eura”,  izvijestila je Mihovilić i dodala da na području KZŽ postoje četiri certificirana proizvođača štrukli.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos je kazao kako su unutar obitelji nositelji dva certifikata za štrukle i dva certifikata za mlince. ''Mogu reći da je to izuzetno dobra ideja i dobar poticaj, s obzirom na to da nam sve dobro dođe, kako bi još bolje i kvalitetnije radili svoje proizvode te ih prezentirali na tržištu'' – komentirao je Kos.

Na dodjeli ugovora bio je i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban koji se osvrnuo na prošlost i kazao kako su prije šest godina bili na otvorenju ovog pogona obitelji Gulija. ''Drago mi je što smo kao Općina sudjelovati u tome da sa Županijom sufinanciramo kamate po konkretnoj liniji, tako da smo u startu pomogli ovom obrtu da krene s razvojem. Danas se može vidjeti da je to već značajan pogon i da se možemo ponositi na sva ta sredstva koja su uložena i s kojima smo doprinijeli razvoju ovog obrta'' – napomenuo je Ban i dodao kako Bedekovčina nije bez razloga izabrana za ovaj događaj, jer su na području općine tri certificirana proizvođača, jedan štrukli i dva mlinaca, tako da se i time možemo ponositi.

Potpore za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca primili su Centar Škudar d.o.o., Massa Lovita d.o.o. i Kogutex tjestenine d.o.o., dok su obrt za proizvodnju i ugostiteljstvo Štefice Gulija TRI UŽITKA, društvo ZMH Horvat, te obrt za ugostiteljstvo i turizam Zelenjak -Ventek primili potporu za poticanje proizvodnje zagorskih štrukli.

Ugovor je dodijeljen i Štefici Gulija koja je rekla kako im ova potpora jako nam puno znači jer će se dodatno opremiti za proizvodnju naših zagorskih štrukli.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook