Prethodni članak
Sljedeći članak

Dom s vlastitom farmom i imanjem

Dom Loborgrad jedini u Hrvatskoj ima gospodarsko imanje na kojem proizvode hranu za potrebe korisnika


Dom za odrasle osobe Loborgrad koji zbrinjava psihički bolesne osobe u zgradi dvorca obitelji Keglević iz 17. stoljeća, novosagrađenom objektu iz 1980. godine te u nekoliko samostalnih kuća za stanovanje jedini je dom takvog tipa u Hrvatskoj koji ima svoje ekonomiju, odnosno gospodarske objekte, farmu, plastenike i voćnjake u kojima proizvode vlastitu hranu. Proizvodi koji se uzgoje na imanju Doma Lobograd pripremaju se samim korisnicima, kojih je ukupno tristotinjak. Tako je Dom Lobograd prošle godine proizveo 7.615 kg mesa, 225 kg čvaraka, 1300 kg masti, 8000 kg voća, 10.455 kg povrća, od toga najviše krumpira, kupusa, salate, mrkve i paradajza.

- Ekonomija Doma Loborgrad u svojem vlasništvu ima 4, 3 ha obradive površine, četiri plastenika, veliki vrt, farmu svinja i klaonicu. Trenutno je u farmi 130 tovljenika i 15 krmača. U dva plastenika zasađen je paradajz, a u druga dva patlidžan i krastavci. Na površini od oko 1 ha zasađeni su cikla, mrkva, salata i mahune, na oko 1 ha proteže se voćnjak jabuka - rekao je ravnatelj Doma Loborgrad Dubravko Žerjavić s kojim smo razgledali cijelo imanje.

Poljoprivredni radovi su u punom jeku. Upravo je zasađen krumpir, a korisnici su u trenutku našeg razgledavanja okopavali kelj i kupus. Na imanju je zaposleno četvero radnika koji uz pomoć korisnika, kojima je to radna terapija, brinu o što boljem prinosu zemlje. Na ovaj način i sami korisnici osjećaju se korisnima, a za to dobe i džeparac. To nije cjelodnevni rad, već dva do tri sata, ovisno o njihovim afinitetima i volji, uz kontrolu radnih terapeuta. U takvu radnu terapiju uključeno je tridesetak korisnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook