Prethodni članak
Sljedeći članak

Donesena odluka o županijskim priznanjima

Na svojoj posljednjoj sjednici Županijska je skupština donijela odluku o priznanjima Krapinsko-zagorske županije. Prema


Na svojoj posljednjoj sjednici Županijska je skupština donijela odluku o priznanjima Krapinsko-zagorske županije. Prema toj odluci, plaketa za životno djelo bit će dodijeljena Stjepanu Paviću.

Stjepan Pavić rodom je iz Đurmanca, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju završava u Krapini, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Cijeli svoj radni vijek proveo je u Privrednoj banci. U razdoblju od 1995. do 2000. godine bio je član Uprave Krapinsko-zagorske banke d.d., a od 2000. godine do umirovljenja direktor Podružnice Privredne banke Zagreb d.d. u Krapini. Svojim radom i zalaganjem pokrenuo je niz projekata u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije, te je u razdoblju od 10 godina PBZ, Podružnica Krapina plasirala 450 dugoročnih razvojnih kredita u iznosu od 230 milijuna kuna. I kao umirovljenik aktivno djeluje na prenošenju svojeg znanja i iskustva na mlađe, a posebno uživa što sada ima vremena za bavljenje voćarstvom i gljivarstvom.

Plakete KZŽ za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu dodijelit će se tvrtki Omco Croatia d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge te Nikoli Filku.

Tvrtka Omco Croatia d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge, svoj je život zapravo započela 1979. kada se unutar Tvornice stakla Straža izdvojila kao zasebna proizvodna jedinica 'Alatnica'. U novi pogon unutar industrijske zone Drajža seli se 1983. U sastav BMT-OMCO grupe sa sjedištem u Belgiji ulazi 1997. godine. Program tvrtke obuhvaća proizvodnju svih vrsta kalupa za staklarsku industriju, a specijalizirana je za proizvodnju kalupa koji se koriste u proizvodnji ambalažnog stakla. Kao ugledan europski dobavljač alata za izradu staklene ambalaže, svojim proizvodima opskrbljuje najveće europske i svjetske grupacije za proizvodnju staklene ambalaže te 90% proizvoda odlazi na inozemno tržište. Trenutno zapošljava 317 radnika. Promet je povećan sedam puta, a površina proizvodnih prostora povećana je sa 3.000 na 10.500 četvornih metara. Za svoj dosadašnji rad dobila je brojna priznanja.

Nikola Filko rođen je u Klanjcu. Srednju ekonomsku školu završio je u Sisku, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu. U Zagorskoj osnovnoj banci Zabok zaposlio se 1973. gdje je bio na više rukovodećih pozicija. Predsjednik uprave bio je sve do 1990. da bi nakon pripojenja Zagrebačkoj banci bio imenovan za direktorom Zagrebačke banke d.d., Filijale Zabok. Nakon reorganizacije bio je direktor Poslovnog centra Zagorje sve do umirovljenja 2007. Svojim angažmanom na kreditnom praćenju značajnih projekta doprinio je poticanju poduzetničke aktivnosti i razvoju gospodarstva u županiji. Važno je istaknuti njegov doprinos zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju Opće bolnice Zabok, realizaciji i financiranju projekata jedinica lokalne samouprave, te realizaciji županijskog programa 'Poduzetnik' kroz koji je kreditiran veliki broj obrtnika, malih i srednjih poduzetnika od kojih su neki danas uspješna okosnica razvoja gospodarstva. Aktivan je i u društvenom životu te je izabran za predsjednika Matice Hrvatske – ogranka u Klanjcu.

Plakete KZŽ za iznimna postignuća u protekloj godini dodijelit će se pak Tomislavu Golubanu i Malonogometnom klubu Renault Auto Krešo iz Krapine.
Tomislav Goluban zagorski glazbenik i skladatelj rođen je u Zaboku. Usnu harmoniku počeo je svirati 1997. godine, i od tada sve do danas, kontinuiranim javnim radom dao je trajan doprinos i izuzetne rezultate na području glazbene djelatnosti. U 2009. učvrstio je svoj glazbeni identitet i uspio se nametnuti široj javnosti, te je nagrađen trima prestižnim hrvatskim nagradama: 'Status' za najviše instrumentalističke dosege odnosno vrhunsko umijeće sviranja na usnoj harmonici, 'Porin' za novog izvođača godine te 'Fender Mega muzika/Hohner' za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike. Iznimni uspjesi ostvareni u prošloj godini, zaokruženi su trećim studijskim albumom Zagorje Blues, koji se temelji na tradicionalnim napjevima te vlastitim kompozicijama utemeljenim na zagorskoj glazbenoj baštini. Sam način na koji tradicionalne zagorske popevke i cjelokupnu zagorsku ikonografiju transponira u blues, Tomislava Golubana svrstava u najbolje glazbene ambasadore Hrvatskog zagorja.

Malonogometni klub Renault Auto Krešo Krapina osnovan je 2002. Od samog osnutka niže uspjehe, a najveći je ulazak u 1. Hrvatsku malonogometnu ligu u sezoni 2009./2010. Klub je osvajač mnogobrojnih turnira među kojima su i oni najcjenjeniji poput Kutije šibica, Zagorske zipke, Ivanca, Novog Marofa i drugih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook