Prethodni članak
Sljedeći članak

Društvu Crvenog križa KZŽ odobren je projekt vrijedan vrijednosti 625.213,50 kuna

Potpisan ugovor za projekt Ulaganje u infrastrukturno opremanje banke hrane


Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović prisustvovao je svečanom potpisivanju ugovora za projekte prijavljene na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganje C.1.5. R4.I1-Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane objavljenog u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2027.

Društvu Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije odobren je projekt Ulaganje u infrastrukturno opremanje banke hrane, Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije ukupne vrijednosti 625.213,50 kn (82.980,09EUR), od čega se dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 500.000,00 kn (66.361,40 EUR), a razliku od 125.213,50 kn (16.618,69 EUR) financirati će Krapinsko – zagorska županija.

Cilj projekta je ojačati infrastrukturne kapacitete prijavitelja Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije u svrhu stvaranja osnovnih preduvjeta za povećanje količine donirane hrane, čime će se doprinijeti smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva na području Krapinsko – zagorske županije.

Kako riješiti problem prekomjernog bacanja hrane, ali i nedovoljnog doniranja hrane pred istek roka trajanja, izazov je s kojim se suočavaju sve zemlje EU. Jedno od rješenja je osnivanje banke hrane koja će unaprijediti sustav doniranja hrane, što će utjecati na smanjenje količine otpada od hrane, ali i pomoći socijalno ugroženim stanovnicima. Krajnje primatelje hrane identificiraju Centri za socijalnu skrb i posrednici u lancu doniranja hrane kojih je u našoj županiji 5 (GDCK Donja Stubica, GDCK Klanjec, GDCK Krapina, GDCK Pregrada, GDCK Zabok).
U sklopu projekta predviđena je nabava rashladnog uređaja, električnog viličara, rashladnog vozila, informatičke opreme, promidžba i vidljivost te usluge tehničke pomoći za upravljanje projektom. Projekt će trajati od 01.01.2023. do 30. rujna 2023. godine. Njegovom realizacijom doprinijeti ćemo infrastrukturnom opremanju Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije u svrhu jačanja kapaciteta banke hrane za prihvat, skladištenje i podjelu donirane hrane.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i ravnatelji GDCK Krapina, GDCK Pregrada i GDCK Zabok. Navedenim Društvima uručeni su ugovori za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranje hrane: GDCK Krapina u iznosu od 200.684,32 kn, GDCK Pregrada 99.911,95 kn i GDCK Zabok 96.171,37 kn. Čestitamo Društvima te im želimo puno uspjeha u realizaciji projektnih aktivnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook