Prethodni članak
Sljedeći članak

Država će iznajmljivati privatne nekretnine: Imate li stan, evo koliko možete tako zaraditi


Ministar i potpredsjednik Vlade Branko Bačić pri predstavljanju Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine predstavio je model priuštivog stanovanja, koji bi trebao profunkcionirati na proljeće iduće godine.

Naime, ako ste vlasnik stana, moći ćete ga na tri do deset godina prepustiti državi, ona će ga rentati umjesto vas, dati vam 40 posto veći iznos nego što da plate podstanari, a i obvezati se da će nekretninu vratiti u stanju u kakvom je zatečena, piše Večernji.

Što se podstanara tiče, oni će plaćati stanarinu i režije koji ne prelaze 30 posto njihovih primanja, za stanove će se prijaviti pa dobiti onaj koji odgovara broju ukućana, a stanarina koja ide državi bit će medijalna. Deset eura po kvadratu ako govorimo o Zagrebu, za svaku lokalnu jedinicu cijena će biti različita, a ako vam još uvijek nije posve jasno o čemu mi to, uzet ćemo za primjer stan od 65 kvadrata koji dotični vlasnik želi prepustiti državi da ga ona renta.

Ako u ovom javno-privatnom partnerstvu vlasnik i država potpišu ugovor na šest godina, vlasnik će za svoj stan dobiti 42 tisuće eura kroz dvije rate, dok će sami podstanari na stanarinu kroz spomenuto razdoblje potrošiti nešto manje od 25 tisuća. Ili, spustimo li to na mjesečne rate, vlasnik stana će mjesečno za svojih 65 kvadrata dobivati 583 eura, podstanari će plaćati 350, a razliku će "pokriti" država. Vlasnici će se htjeti odlučiti na takav model iznajmljivanja, uvjereni su u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, unatoč tome što na tržištu za taj isti stan od 65 kvadrata mogu dobiti i do 850 eura, jer stanovi su to koji ni sad nisu u najmu, već stoje prazni.

O svim stanovima koje vlasnici prepuste državi za najam brinut će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook