Prethodni članak
Sljedeći članak

Državna matura: 'Manje 'fejsa, više učenja, i sve bude OK'

Nakon brojnih polemika, prosvjeda i odgoda, započelo je provođenje državne mature. Prošlog su tjedna maturanti počeli s


Nakon brojnih polemika, prosvjeda i odgoda, započelo je provođenje državne mature. Prošlog su tjedna maturanti počeli s pisanjem ispita, a prvi su na redu bili izborni predmeti informatika i psihologija. Sam postupak provođenja državne mature strogo je propisan, pazi se na svaki detalj. Svaka škola ima svog ispitnog koordinatora koji vodi postupak provođenja državne mature, a cijeli je školski kolektiv uključen kroz razna zaduženja.

Testovi se specijalnom dostavom dostavljaju u školski sef gdje su pod ključem do samog ispita. Također se posebno pripremaju i dvorane za ispite koje su također do ispita zaključane. Dežurni nastavnici brinu da nitko ne ometa učenike u pisanju testa, a oni sjede prema posebno utvrđenom rasporedu. Puno je tu detalja i koliko god sve na prvi pogled izgleda komplicirano, prvi testovi prošli su dobro prema dojmovima naših sugovornika iz Srednje škole Oroslavje i Srednje škole Zabok.

Osjetila se trema

U SŠ Oroslavje ukupno je 5 učenika pisalo test iz psihologije, a njih 12 iz informatike. Učenici s kojima smo razgovarali nisu imali veće primjedbe na testove. Pripremali su se za njih i većih iznenađenja nije bilo, a pomoglo im je vele i polaganje probne mature jer je bilo vrlo slično. Na početku su neki imali problema s otvaranjem testova, pa smatraju da su stare papirnate bile bolje od novih plastičnih. No, bitno je da na omotnici ostane ime i prezime, ionako se vraća s testom. Naravno da su prvi koji su pisali ispite nakon toga doživjeli brojna pitanja svojih kolega koje ispiti tek čekaju. Najčešća su bila kak' je bilo i je li teško .

Izrazili su želju da i ostali ispiti budu poput ovih prvih koje su pisali. Pitanja su bila slična poput onih iz ispitnih kataloga, par je bilo i doslovno istih. Misle da je informatika bila malo teža od psihologije, posebno jer je bilo teško neke stvari izračunati bez kalkulatora. Pohvalili su i profesore koji su ih pratili na ispitima, vladala je potpuna tišina, a osjetila se i puno veća doza ozbiljnosti nego kod probnih matura. Dobro se mogla osjetiti i trema, vele. Učenicima kojima ispiti tek dolaze poručili su da uče i da se ne trebaju bojati.

U SŠ Zabok ispite iz psihologije pisalo je pet učenika, a informatiku četvero. Njihov problem kao učenika strukovnih škola bio je što psihologiju nemaju u programu, a dio informatike koji se tražio nije obuhvaćen njihovim programom. Zabočki učenici vele da bi atmosfera možda trebala biti malo opuštenija jer nisu navikli na apsolutnu tišinu. Cure koje su pisale psihologiju vele kako su se dosta nelagodno osjećale jer im je iza leđa sjedila kontrolorka koju ne poznaju. I neki od njih su imali problema s otvaranjem ispita. Pitanja drugih učenika nisu izostala, a posebno ih je iznenadila radoznalost profesora informatike. Učenicima koji će s polaganjem ispita početi kasnije poručuju da se pripremaju, da uče dok stignu i zagriju stolicu te da više vremena posvete knjizi, a manje fejsu .

Čvrste regule

Zadovoljan s prvim provedenim ispitima bio je i ispitni koordinator SŠ Oroslavje, dipl. ing. strojarstva Damir Čukman, profesor strojarske grupe predmeta.

- Bilo je malo treme i kod učenika i kod dežurnih nastavnika jer je to sad bilo prvi puta za pravo i nije smjelo biti nikakvih propusta. Jako dobro smo se pripremili. Dežurni nastavnici su imali sastanak i dan prije i na sam dan ispita. Učenici su bili upoznati sa svime i sve je proteklo u najboljem redu - veli prof. Čukman.

Državna matura donijela je nova pravila, čvrste regule koje se moraju poštovati do zadnjeg zareza. To je nešto sasvim novo od onoga što je do sada vrijedilo.

- Dobro je da su pravila stroga da se učenici naviknu da se pouzdaju samo u sebe. Nema prepisivanja, dovikivanja. Mora biti potpuna tišina, razmak između učenika mora biti najmanje metar. Propisan je i dozvoljeni pribor, a to je u ovom slučaju bila samo kemijska plave ili crne boje. Nisu dozvoljene niti maramice, već im se daju da ne bi bilo šalabahtera. Pravila jesu stroga, ali na to su naviknuti. Pisali su probnu maturu, i sve je poznato, samo je bila dodatna razina ozbiljnosti. Na probnoj maturi su više isprobavali - smatra prof. Čukman.

Matura se dosta prilagođavala, veli prof. Čukman, pa većih problema nije bilo, osim nešto s omotnicama. Ostala pravila bi trebala ostati da se stekne dojam ozbiljnosti, da učenici shvate da odlučuju za sebe i o sebi, o svojoj budućnosti.

- Mislim da su učenici vrlo ozbiljni i bili su na razini zadatka, kao i dežurni nastavnici. Kod svih je bila vidljiva trema jer je ovo prva državna matura. S Hrvatskom poštom uspostavili smo dobre veze i primanje i slanje materijala je prošlo dobro. Ostale ispite čekamo spremni, iskustva su prenesena. Važno je i to da se učenici sami prijavljuju za ispite. Nitko to ne može učiniti umjesto njih i to je dobro. Moraju sami preuzeti obveze i uče se tome - istaknuo je na kraju prof. Čukelj dodajući i da je informiranost sada puno bolja, postoji pravilnik o pisanju mature, vremenici, brojna uputstva i drugi dokumenti koje svi mogu vidjeti na webu na adresi www.ncvvo.hr.

Ispiti su zahtjevni organizacijski. Dok se pišu izborni predmeti traje nastava ostalim učenicima. Kad na red dođu obvezni predmeti, neće biti nastave, a organizacija će biti lakša. Kao ilustraciju spomenimo da je npr. veliki odmor u SŠ Oroslavje pomaknut s 3. na 4. sat zbog ispiti.

Dvosmislenosti u pravilniku

I u SŠ Zabok prvi ispiti državne mature prošli su bez problema, pa je zadovoljna bila ispitna koordinatorica Kristina Petrovečki, inače školska psihologinja.
- Dobro smo se pripremili i organizirali. Dan prije nam se najavila inspekcija i to je bilo dobro. Članovi povjerenstva su sazvani i zadovoljna sam kako je sve prošlo. Cijelu situaciju smo imali pod kontrolom. Pripremali smo se prošle godine i onda sam bila koordinatorica, tako da bilo lakše. Jedni problem je bio s informatičkim programom koji su nam stavili u NISpVU sustav. Smatram da smo trebali ići na neku edukaciju za taj program jer smo se dosta svi ispitni koordinatori gubili i lovili smo to. Ipak je sve novo i po meni smo trebali biti bolje pripremljeni – smatra Kristina Petrovečki.

Na provođenje ispita veli nema nekih većih primjedbi, iako je pravilnik u nekim stvarima nedorečen, dvosmisleno se interpretira, ali i to će se smatra s vremenom riješiti.

- I ja bih kao i učenici ostalima poručila da se pripremaju, uče, posebno mi kao strukovna škola gdje nismo dosta toga učili. Cure su išle na psihologiju, a nisu to nikad učile i same su se pripremale, tako da je dobra priprema jako bitna. Problem je što nemamo gimnazijske programe po kojima su ispiti napravljeni. Dosta učenika ide na pripreme za državne mature. Nadam se da im je to korisno – zaključila je ispitna koordinatorica.

Prvi ispiti su prošli, slijede i ostali. U SŠ Zabok samo dvoje učenika odlučio je uopće ne izaći na ispite. Preostaje nam da učenicima zaželimo dobro znanje i koncentraciju na ispitima koji im predstoje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook