Prethodni članak
Sljedeći članak

Đurđa Adlešić: Na izborima očekujemo treće mjesto

Budući je top tema osječka politička kriza, u kojoj se zrcali sva bijeda naše političke scene, trgovina i licitiranje vl


Budući je top tema osječka politička kriza, u kojoj se zrcali sva bijeda naše političke scene, trgovina i licitiranje vlastitim moralom i ugledom, a jedan od glavnih aktera je i vaš istaknuti član, zanima me kakvo je vaše tumačenje tog cirkusa i kako vam je Zlatko Kramarić objasnio svoju ulogu u svrgavanju Đapića s mjesta gradonačelnika?


Adlešić: O osječkoj smo krizi i ulozi HSLS-a u gradu Osijeku raspravljali protekloga tjedna na Predsjedništvu stranke. Jednoglasan zaključak, za kojega je glasao i zamjenik Kramarić jest da HSLS neće podržati ulazak u koaliciju s HDSSB-om. Jasno je da građani u Osijeku, ali i ljudi koji su tamo bili na vlasti drugačije vide situaciju u svom gradu od svih nas drugih koji nismo i ne živimo tamo. No, neki napisi kako ću suspendirati Kramarića zbog navodnog dogovora s Glavašem zaista su spekulacije. U HSLS-u ne kažnjavamo, niti prozivamo za verbalni delikt ili izjave koje se nekima od nas možda i ne sviđaju. U svakom slučaju, vrlo pozorno pratim što se događa s raspetljavanjem političke krize u Osijeku i županiji, ali sve je to vrlo tužno i ogoljuje politiku do onog najvulgarnijeg - borbe za fotelju. Pitaju li se uopće neki od tih aktera gdje su u svemu tome građani i zašto oni moraju trpjeti političke nagodbe, pogodbe, ucjene i trgovine. Ponavljam stoga: HSLS ne ide u koaliciju s Glavašem, ne želimo nikakvu «tehničku vladu», već jedino rješenje vidimo u novim izborima.

Zašto se HSLS ne ogradi od ´Glavaševih ljudi´ i njegove stranke? Glavaš je ipak osumnjičen za počinjenje ratnog zločina i u pritvoru je. Kakva je to država u kojoj pritvorenici drmaju političkom scenom?

Adlešić: Najprije, moramo podsjetiti da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, pa tako i Glavaš. Jedino što mogu reći jest da se i ja osobno, ali i HSLS stalno zalaže za funkcioniranje pravne države i u svakoj prilici to ponavljamo. Ali, ne bih rekla da pritvorenici drmaju političkom scenom, kako kažete. Na njoj su ozbiljni ljudi.

Osječani pričaju, a postoji i fotografija veselog društva, da je prevrat dogovoren u Maloj kavani. Tada je Kramarić pristao na savez s Glavašem ne bi li svrgnuli Đapića. Koliko ste o tome znali i kako ste kasnije, nakon što je sve objelodanjeno, posložili kockice u stranci te u osječkoj podružnici?

Adlešić: Nisam ja slagala nikakve kockice, već Predsjedništvo stranke koje je donijelo jednoglasnu odluku o tome da HSLS ne ide u koaliciju s HDSSB-om i da tražimo nove izbore u Osijeku. Ta se kriza vlasti mora što hitnije riješiti, na dobrobit građana, a ne da se političare povlači po blatu zbog kojekakvih dogovora i pregovora. Ne znam ni tko je s kim što dogovarao, ni dilao, niti sam u tome sudjelovala, a ako je toga i bilo, osuđujem to, jer to nije moj način rada, ali ni HSLS-a.

Nije li HSLS osuđen na neprirodne koalicije u državi konzervativnog predznaka? S kojim opcijama bi u nas koalicija bila prirodna i je li moguće dobiti ključna mjesta u državnim tijelima držeći se izvornih ideja?

Adlešić: Ne, HSLS nije osuđen na te kako kažete neprirodne koalicije. Ne razmišljamo o ključnim mjestima u državnim tijelima, već o tome da građani prepoznaju naš, treći put, našu iskrenost i želju da doista pokušamo pomoći u tome da nam država bude što bolja, funkcionalnija i ugodnija za život.

Kakve rezultate očekujete na predstojećim izborima te kakve su prognoze za našu III. izbornu jedinicu? Iako to nitko ne želi javno reći, nositelj vaše liste najvjerojatnije će biti Ivan Čehok, a ovdje su se još natiskala imena poput Radimira Čačića, Ljube Jurčića, Ivana Jarnjaka i vjerojatno Mate Granića.

Adlešić: Na izborima očekujemo treće mjesto, a to potvrđuju i razna istraživanja, kao i ona koja mi provodimo. Još uvijek kolega Friščić i ja ne želimo spekulirati o nositeljima lista, pa tako ni o nositelju treće liste. Sve će se znati na vrijeme, građani neće biti oštećeni, a da uvijek ima nezadovoljnih, normalno je.

Koje bi resore najbolje vodili baš vaši ljudi?

Adlešić: O tome ćemo kada dođe vrijeme. Ne želim se baviti time što bi bilo kad bi bilo. Pričekajmo najprije rezultate izbora.

Kako je netko od vaših izračunao, 91 posto novca ide državi, 4,5 posto Zagrebu, a općinama i županijama ostaju tek mrvice, koliko i metropoli. Kako to promijeniti i omogućiti ravnomjeran razvoj? Znači li da ćete više pažnje posvetiti regijama poput Zagorja, budući da je vaš partner i ZDS, a tu je i ZS, kao partner HSS-a?

Adlešić: Ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija i jest jedan od ključnih temelja u programu koalicije HSS-HSLS. Jer, nije Hrvatska samo Zagreb i upozoravamo na to već mjesecima. Dolazim iz Bjelovara i najbolje znam kako nas muči kada većina prihoda odlazi u metropolu, a za nas ostale mali je dio kolača, za koji mukotrpno radimo. Stoga će naša koalicija i na tome inzistirati, a bude li u prilici i mijenjati to.

Razgovarala: Ljiljana Pavlina





Još članaka iz "Vijesti"

Facebook