Prethodni članak
Sljedeći članak

Ekološko, ekonomično i sigurno grijanje

Piše: Doroteja Mendek
Toplinska pumpa je uređaj, osmišljen 70 – ih godina prošlog stoljeća u Švedskoj, koji je na


Toplinska pumpa je uređaj, osmišljen 70 – ih godina prošlog stoljeća u Švedskoj, koji je namijenjen grijanju i hlađenju stambenih i drugih objekata. Glavni izvor energije kod sustava grijanja s toplinskom pumpom je energija Sunca akumulirana u tlu i geotermalna energija Zemljine kore.

Obrtnik Ivica Pavleković iz Kuzminca ovlašteni je zastupnik i distributer toplinskih pumpi švedskog proizvođača za područje Hrvatske. – Prije 5 godina poslovno sam surađivao s čovjekom koji je dugo godina radio u Švedskoj i on me upoznao s načinom grijanja preko toplinskih pumpi. Razmislio sam o tome i zaključio da bih mogao prodavati i instalirati takve sustave, smatrajući da ako to grije u Švedskoj na minus 40 stupnjeva onda može i u Hrvatskoj – započeo je priču o svom poslu obrtnik Ivica, koji je po zanimanju tehničar za računalstvo, i dodao da se, po njegovom saznanju, za sada jedino on u Hrvatskoj bavi tim poslom.

Princip rada toplinske pumpe

- Toplinska pumpa radi na principu razdvajanja topline na kojem funkcioniraju hladnjaci i zamrzivači, a i vanjski izgled pumpe sličan je hladnjaku. Na dubinu od 1 m u zemlju se postavlja kolektor, plastična cijev punjena tekućinom koja ne smrzava. Toplinska pumpa kompresorom sabija plin koji uslijed toga oslobađa toplinu i preko izmjenjivača toplinu predaje radijatorima, podnom grijanju, ventilokonvektorima i sl. Sustav na istom principu omogućava i hlađenje. Jedina razlika je u tome što ne ide topla tekućina u radijator, a hladna u zemlju, već obrnuto: hladna ide u sustav hlađenja, a topla prvo grije vodu u bojleru, a zatim višak topline ide u zemlju. Sustav omogućava i pasivno hlađenje odnosno cirkulaciju tekućine direktno kroz zemlju i kroz sustav hlađenja bez rada agregata toplinske pumpe, što u praksi znači besplatno hlađenje – pojasnio je.

Prednosti

- Radi se o novoj tehnologiji koja se svodi na veliku uštedu postojeće energije, a samim tim i novca. Takav sustav grijanja je ekonomski isplativ, ekološki čist i siguran. Nema prolijevanja, sagorijevanja, nema što eksplodirati, ne može se ništa zapaliti. Troškovi grijanja smanjuju se na 1/3. Sustavom se upravlja kompjutorski. Postoji mogućnost automatske dojave servisu, upravljanje, pa čak i otklanjanje nekih kvarova putem Interneta.

Ugradnja

Toplinska pumpa radi na električnu energiju. Instalira se poput ostale bijele tehnike i ne stvara nikakvu buku. Instalacija sustava traje do 3 dana, a može se priključiti na postojeći sustav grijanja. – Postoje različite veličine pumpi ovisno o veličini objekta. Investicija za prostor veličine 200 četvornih metara košta 60 000 kn, no obzirom na uštedu koju postižemo u troškovima grijanja, pumpa je isplativa u roku od 4 do 6 godina – rekao je obrtnik Ivica Pavleković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook