Prethodni članak
Sljedeći članak

Fizičar: Evo na kojem ste mjestu sigurni za vrijeme grmljavine


Nekoliko olujnih nevremena koja su proteklih dana pogodila cijelu regiju, fizičar Nikola Cvetanović je za Kurir objasnio zašto su gromovi toliko opasni i kako se zaštititi od njih.

"Munja je slika koju vidimo, svjetlo koje se prostire. Grmljavina je zvuk, ono što čujemo. A udar groma je sve to zajedno. Tek onda potpuno razumijemo taj proces. Uzrok je u tome što unutar oblaka dolazi do velikog naelektriziranja, a munja je u stvari jako dugačka iskra, duga i do pet kilometara. Formiraju se ogromni naponi unutar oblaka, nezamislivi, od 10 do 100 milijuna volti", objasnio je fizičar.

"Što je veći razmak između munje koju vidimo i zvuka koji čujemo, to smo sigurniji, jer to znači da je udaljena. Dolazi do ogromnog oslobađanja topline pa uvijek kada imate udar, čujete ga kao zvuk. Munje putuju velikim brzinama, do 100.000 kilometara u sekundi. Potpuno ste sigurni ako između munje i zvuka prođe oko 30 sekundi. Ako je vidite i jako brzo čujete - niste sigurni", dodao je.

Cvetanović je dao korisne savjete kako ovog ljeta ostati siguran kada dođe do grmljavine. "Ne treba nikako stajati pored stabla, a i na planininama je izuzetno opasno. Savjet je da nikako ne budete u grupi, već se svi razdvojite. Jako su opasne i vodene površine pa obavezno treba izbjegavati plivanje i boravak u čamcima. Nemojte leći na zemlju već čučnite jer struja uvijek ide ka zemlji. Najbolje je ipak naći zaklon", kazao je fizičar i objasnio zašto je automobil odličan zaklon.

"U automobilima postoji tzv. Faradeyev kavez. Ako grmi, vozite uvijek dalje od munja koje vidite na nebu. Ako je vozilo dobro zatvoreno, ako zatvorite sve prozore, onda ste zbog metala u Faradeyevu kavezu zbog kojeg je električno polje poništeno, potpuno zaštićeni. Munja ne može doći do vas. U automobilu ste sigurni bez obzira na to je li motor uključen ili nije, krećete se ili stojite. To je najbliži i najbolji zaklon", rekao je Cvetanović, prenosi Net.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook