Prethodni članak
Sljedeći članak

Fljetne i spretne ruke sudionika tradicionalne radionice "Kinč moje babice"


U subotu, 9. 12. 2023. 17. put održana je radionica "Kinč moje babice". Projekt je to koji okuplja djecu iz DND-ova naše KZŽ i poučava ih starim zaboravljenim vještinama. U Začretje, u Muzejski prostor Žitnica došlo je tridesetak djece i osam voditelja iz sedam DND-ova / Kumrovec, Tuhelj, Zlatar, Stubičke Toplice, Mače, Kraljevec na Sutli, Sv. Križ Začretje/.

Djecu i voditelje poučavalo je desetak demonstratora i to vještini pletenja prstima i rukama bez igala. Djeca su ozbiljno i motivirano učila pletenje što je bilo i pravo vježbanje fine motorike prstiju. Neki su to proglasili najzanimljivijom igrom. Ispletene tople trake za kosu i šalovi sve su oduševili i dali im ideju kako će plesti zanimljive božićne poklone svojim najdražima.

O sedamnaest godina dugoj tradiciji ove radionice govore i podaci da je sedamsto i pedeset djece i voditelja proteklih godina podučeno u Začretju raznim zaboravljenim tradicijskim vještinama našeg Zagorja. Tako mi u Začretju ponosno prenosimo baštinu diljem Zagorja poučavajući djecu, rekla je predsjednica DND-a Nevenka Sinković koja je pokrenula Kinč 2006. te poželjela svima "fljetne" prste i ugodan boravak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook