Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Djeca odlučila, odrasli realizirali - otvoreno novo dječje igralište u Gorjakovu


U Gorjakovu je danas otvoreno novouređeno dječje igralište, realizirano u sklopu projekta „Zajedničko planiranje proračuna“, koji Grad Pregrada provodi u suradnji s Udrugom gradova.

Ulaganje u dječje igralište dio je i dječjeg participativnog proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2024. godinu, čime je omogućen najmlađima, ne samo prostor za igru, već dana i prilika za sudjelovanje u procesu odlučivanja o lokalnim projektima. Njihove ideje i prijedlozi pretočeni su u stvarnost, čineći ovo igralište posebnim mjestom za razvoj i druženje.

Posebno je istaknuta važnost suradnje između gradske uprave, građana i lokalnih udruga, što potvrđuje angažman Udruge Složno Gorjakovo i sudjelovanje djece u donošenju odluka.

Dječja gradonačelnica Ella Čuček istaknula  je kako je vrlo sretna jer je i Županija sudjelovala u ovom projektu. “Prijavili smo ga na natječaj za Dječji participativni proračun za 2024. godinu i iz tog smo programa dobili dio sredstava za izgradnju ovog igrališta.” - rekla je Čuček.

Za ideju i prijavu projekta najzaslužnija je predsjednica Mjesnog odbora Gorjakovo Davorka Filipčić:” Iznos troškova je prelazio predviđen iznos, stoga smo morali nadoknaditi sredstva kako bi u cijelosti mogli završiti uređenje i opremanje igrališta.

Ovo je jako važno za djecu i mlade obitelji, što je prioritet Grada, koji i inače izdvaja jako puno sredstva upravo za naše najmlađe.

U proteklom razdoblju, točnije zadnjih šest godina puno se je radilo i puno napravilo. Rezultati se vide i to je pokazatelj da se stvari mogu mijenjati. 

Hvala svima koji su i na onaj najmanji način doprinijeli ovome što imamo danas, aktivnu zajednicu, prostor za druženje, obnovljenu osnovnu školu, školsko igralište, prostor za naše najmilije i najmanje i drago mi je da imamo priliku stvarati za njih”, zaključila je Filipec. 

Gradonačelnik Marko Vešligaj naglasio je kako ovakvi projekti nisu samo ulaganja u infrastrukturu, već i u zajedništvo i bolju budućnost te kako su važni za međusobno razumijevanje grada i lokalne zajednice te proaktivan pristup grada i realizaciju projekata koje su izabrali građani.

 “Uvijek mi je zadovoljstvo doći u Gorjakovo, a današnje otvaranje dječjeg igrališta kruna je svih naših dosadašnjih napora. U posljednjih nekoliko godina ostvarili smo značajan napredak u razvoju društvene infrastrukture. Posebno bih istaknuo suradnju s predsjednicom Mjesnog odbora, Davorkom Filipčić i udrugom "Složno Gorjakovo", koji su primjer kako se zajednica može uspješno udružiti i realizirati važne projekte. Uz ulaganje u školu i porast broja djece, pokazujemo da su ove investicije opravdane. Grad nastavlja s velikim projektima – izgradnjom dječjeg vrtića, biološkog bazena i obnovom kuće Janka Leskovara, uz stalno unaprjeđenje komunalne infrastrukture. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli realizaciji igrališta i želim da bude mjesto okupljanja i radosti za svu djecu.”

Uređenje igrališta dodatno je podržala Krapinsko-zagorska županija putem dječjeg participativnog proračuna, a župan Kolar istaknuo je kako rad govori više od riječi, a naziv udruge "Složno Gorjakovo" šalje snažnu poruku zajedništva, te dodao:  “U malom naselju poput vašeg, s oko 300 stanovnika, složnost i suradnja ključni su za napredak. To su vrijednosti koje nam ponekad nedostaju na nacionalnoj razini, ali vi ste primjer kako zajednica može uspjeti kroz participativno odlučivanje.”

Župan Kolar kazao je i kako ga posebno veseli proaktivan pristup i jasni prijedlozi za daljnje korake, poput kupnje zemljišta za proširenje prostora. Uz to, zahvalio je svima na inicijativi, a potom je igralište proglasio otvorenim na radost sve gorjakovačke djece!

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i pozivamo sve građane da uživaju u novom prostoru za igru, druženje i zajedništvo - kažu u Gradu.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook