Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] DVD Pregrada proslavio svoju 135. obljetnicu


Dobrovoljno vatrogasno društvo Pregrada svečano je obilježilo 135 godina postojanja i djelovanja uz bogat program i prisustvo brojnih gostiju, uzvanika i prijatelja vatrogastva iz Hrvatske i inozemstva.

Proslava je započela ispred vatrogasnog doma nastupom Limene glazbe Pregrada, a svečani program nastavio se formiranjem ešalona i prijavkom zapovjednika pokrovitelju. Nakon izvođenja himni Republike Hrvatske i vatrogasne himne, okupljeni su se uputili u glavnu dvoranu vatrogasnog doma gdje je održana svečana sjednica.

Među uzvanicima su bili izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske - Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku, GORDAN FILINIĆ te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Na sjednici su prisutne pozdravili predsjednik DVD-a Pregrada Milan Burić i zapovjednik Siniša Petrak. 

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Predsjednik Milan Burić u svom je obraćanju istaknuo važnost zajedništva i tradicije vatrogastva u očuvanju sigurnosti zajednice. "Naše Društvo već 135 godina pokazuje koliko su zajedništvo i solidarnost ključni za sigurnost svih nas. Zahvaljujem svim članovima, partnerima i prijateljima koji su tijekom desetljeća nesebično doprinosili očuvanju ove tradicije i podržavali naš rad," poručio je Burić te nadodao: „Značaj vatrogasaca danas je veći nego ikad zbog modernog načina života, novih rizika i klimatskih promjena. Oni su uvijek najbrži, najspremniji i opremljeni da pomognu ljudima i zaštite imovinu. Ulažemo u dobrovoljno vatrogastvo i podršku lokalne zajednice, a s 35 školovanih interventnih vatrogasaca, naša budućnost je osigurana u rukama mladih i obrazovanih ljudi.“

Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku GORDAN FILINIĆ prenio je iskrene pozdrave Glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića i poručio: „Želim vam uspješan rad u budućnosti i zahvaljujem se na ovih 135 godina na provođenju vizije, misije i cilja vatrogastva, a to je humanost, pomaganje i spašavanje!“ Poručio je kako se nada da će i u budućnosti i ostala društva uspjeti steći ovako zavidne uspjehe kao DVD Pregrada.

Predsjednik Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije ZLATKO ŠORŠA pozdravio je sve okupljene i rekao kako udruge, a posebno dobrovoljna vatrogasna društva daju jedan poseban zamah Krapinsko – zagorskoj županiji i čestitao 135. godina sa željom da DVD Pregrada ima što više mladih koji će još mnogo godina nastavljati ovu tradiciju.

Gradonačelnik grada Pregrade i zastupnik u Europskom parlamentu MARKO VEŠLIGAJ uputio je čestitku i izrazio zadovoljstvo u ime Grada Pregrade koji je  pokrovitelj ovakvom značajnom jubileju. Naglasio je kako je vatrogastvo velika tradicija u Pregradi koja je kroz sve društveno -političke sisteme kroz ovih 135. godina., ali vatrogasci su uvijek postojani, a u posljednjim godinama su i jedina prava operativna snaga koja izlazi na teren u slučaju svih nedaća. „Morat ćemo u budućnosti još više ulagati u vatrogastvo i dobrovoljno i profesionalno i osiguravati sredstva od Europske unije do nacionalne razine, regionalne pa do lokalne“ – poručio je Vešligaj.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije STJEPAN SKULIBER naglasio je kako vatrogastvo odavno nije samo gašenje požara, a o tome govori i podatak da je od 857 intervencija prošle godine u našoj županiji bilo je samo 141 požar, a za to je potrebna itekako dobra opremljenost i osposobljenost vatrogasaca kao što su vatrogasci u DVD Pregrada. Zahvalio je i svim vatrogascima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi se osposobljavali te im poručio: „Dragi moji vatrogasci nemojte se nikada umoriti od vatrogasnog poziva, želim van prije svega puno zdravlja, ali i puno zadovoljstva i volje za vatrogastvom!“

Časni poveljnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah i član Sveta veterana  Gasilske zveze Slovenije ALOJZ TIRGUŠEK vatrogaskinjama i vatrogascima je poručio: „Biti vatrogasac znači prije svega biti čovjek – spreman pomoći u bilo kojoj nesreći, bez obzira na vrijeme ili okolnosti. Vatrogastvo se temelji na solidarnosti i predanosti, iako to mnogima nije lako jer zahtijeva žrtvovanje slobodnog vremena, pa čak i noćni rad. Ljudi sve više prepoznaju važnost vatrogasaca i podržavaju ih, jer bez te podrške ne bismo imali sredstva i opremu koja danas omogućuje uspješno djelovanje.“

Poseban trenutak svečanosti bila je dodjela priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima Društva te društvima i pojedincima, poduzetnicima i obrtnicima koji su svojim radom i podrškom doprinijeli razvoju DVD-a Pregrada. 

Ponosno su uručena odličja vatrogaskinjama i vatrogascima za 10, 20, 40 i 50 godina rada, kao i brončane, srebrne i zlatne medalje te brončane i srebrne plamenice za hrabrost i požrtvovnost.

Valja istaknuti kako je najstarijem članu DVD-a Pregrada, Josipu Petecinu uručena zlatna vatrogasna medalja HVZ-a i spomenica HVZ-a za 40 godina rada, a spomenicu za 50 godina rada primio je i član Zvonko Horvat.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pregrada zahvaljuje svima koji su svojim dolaskom i podrškom uveličali ovu obljetnicu. Vaša prisutnost potvrđuje snagu zajedništva i važnost vatrogasne misije u našoj zajednici.

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook