Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO I VIDEO: Traje kulinarski show 'Purica i vino'. Špiček pripremio jela od 108 kila purana


U sklopu 56. manifestacije ‘Prvi glas Zagorja, danas se u Svetom Križu Začretju održava, četvrte godine za redom, kulinarski događaj, ‘Purica i vino’.

Posjetitelji mogu kušati najbolju zagorsku domaću puricu s mlincima, kao i ajngemahtec i ostala zagorska jela koja je za njih pripremio chef Tomislav Špiček zajedno sa svetokriškim restoranima, dok su vinari ponudili najbolje vino iz svojih podruma.

Svetokriški načelnik, Marko Kos, istaknuo je kako purica uistinu kraljica hrvatskog stola.

– Četvrti put smo to upriličili onako kako Bog to zapoveda. Nahranili smo i najistančanija nepca. Napravili smo nekoliko varijacija, od tradicijske do moderne purice i dobili smo pregršt dobrih kritika, pregršt dobrih komentara. Preko 350 kila purice prešlo je u sat i pol vremena – rekao je Kos.

– Špareti su se počeli paliti danas u 4 ujutro i krenuli smo punim tempom. Danas ovdje prisutni kolege iz restorana Sermage, kolege iz Stare škole, kolege iz kleti Kozjak, svaki je dao neki svoj ''tač'' na puricu. Mislim da smo pogodili temu. Dali smo gastronomiji ono što uistinu zaslužuje – zaključio je Kos.

Zamjenica župana Jasna Petek pohvalial je manifestaciju kojom se propagira meso zagorskog purana i dobra i kvalitetna zagorska vina. - Meso zagorskog purana je delicija koja ima oznaku geografskog porijekla, kao i mlinci, a ova manifestacija dokazuje koliko, ne samo Zagorke i Zagorci, već i svi iz okolice vole ovu deliciju. Park Čudesne šume je danas zaista pun, s mnogo posjetitelja koji žele probati ovu odličnu deliciju. Pripremljena je na jedan tradicionalan način, a svaki od restorana i onih koji pripremaju hranu, priprema i neku suvremenu inačicu. Nadam se  da će sve biti ukusno, vidimo velike redove – rekla je Petek.

Dodala je da Krapinsko – zagorska županija ima mjere koje su namijenjene uzgajivačima zagorskog purana. - Radi se o mjerama koje pomažu u proizvodnji i novim grlima zagorskog purana. Za tu mjeru i namjenu u proteklih nekoliko godina osigurali smo preko 500.000 eura. Osam certificiranih proizvođača zagorskih mlinaca isto tako može se javiti na mjeru namijenjenu poticanju proizvodnje zagorskih mlinaca, kao i ostalih proizvođači – rekla je zamjenica župana.

Chef Tomislav Špiček otkrio je da je pripremio jela od 108 kg purana. – Prvo jelo je ragu s puricom, a mi bi rekli po domaći malo gušći ajngemahtec. Unutra su špecle, stavio sam žutoga korenja, mrkvice, celera, crvenog luka, pureća prsa. Batke, zabatke, hrpte i krila koristio sam za drugo jelo, koje radimo u malim rolicama i pržimo u dubokom ulju, a pureće meso smo izmiješali s heljdinom kašom i zeljem friškim kojeg smo ohladili i začinili. Ide vrhnje, poriluk, papar, sol, bučino ulje, hladni dresing, gdje se te rolice umaču – otkrio je Špiček.

Fotogalerija je dostupna OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook