Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Književna večer o Gjalskom – nepoznato o poznatome


U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku održala se književna večer koja je bila posvećena jednom od najpoznatijih Zabočana, književniku Ksaveru Šandoru Gjalskom. Zasigurno su se mnogi pitali kako je živio, je li imao nasljednike i mnoge druge zanimljivosti iz njegovog privatnog života.

Na samom početku okupljene „štovatelje“ lika i djela našeg književnika pozdravila je predsjednica Sandra Babnik Lončar koja je istaknula kako Ogranak već dulji niz godina u tjednu Gjalskog nastoji organizirati razna događanja, tribine ili književne večeri te zahvalila svima na dolasku. 

Publika svih uzrasta, od zainteresiranih gimnazijalaca do kroatista, nastavnika i ljubitelja znanosti i književnosti, pomno su slušali zanimljiva, poučna i do sada možda nekima novih otkrića iz života našega pisca, a koje je kroz zanimljiva pitanja i sugestije moderirala prof. Jasna Balaško. 

O privatnom životu Gjalskog jako se malo zna no gost večer akademik Dražen Katunarić zaista je osoba koja nam je otvorila nova saznanja i vidike o njegovom život jer je naime usko bio povezan s unukom od Gjalskog koja je krsna kuma njegovom djetetu te se povezao s cijelom obitelji. Danas je u njegovoj ostavštini naslijedio vrijednosti koje su očuvane od vremena življenja Gjalskog, kao što je radni stol, pisma i rukopise te razne druge dokumentacije koje još uvijek proučava.  

Tijekom večeri akademik nam je otkrio da je Gjalski imao sina Ivana koji je kasnije bio diplomat u Kraljevini Jugoslaviji i u njihovoj obitelji dogodilo se je jako puno zagonetnih stvari nakon što Gjalski umro. Kao pisac imao je sretan i lagodan život, obožavao je živjeti u Gredicama, volio ovaj kraj, bio dobar susjed ali i čovjek koji je volio ljude. Njegov pisanje bilo je isprepleteno tragičnom sudbinom  ljudi gotovo u velikom postotku u njegovim prozama koje su zapravo u konačnici pogodile i njegove potomke. 

Kroz zanimljive fotografije koje je pripremila moderatorica Jasna Balaško mogli smo zapravo vidjeti koliko je život Ljube Babića bio interesantan a istovremeno tajnovit a po licima posjetitelja mogli smo iščitati da su ostali bez riječi te saznali puno toga iz njegovog privatnog života.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook