Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Općina Jesenje svečanom sjednicom proslavila svoj dan


U Domu kulture u ponedjeljak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jesenje, glavna svečanost povodom obilježavanja Dana Općine, Župe i Osnovne škole Gornje Jesenje.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Anđelko Draganić, rekavši kako je Vijeće održalo ukupno 21 sjednicu i da je doneseno više od stotinu odluka. Ujedno je zahvalio svim članovima na radu u proteklom razdoblju.

Predano radimo na boljitku svih mještana općine Jesenje. Imali smo uvijek dobru i konstruktivnu raspravu, a možemo se pohvaliti i da smo i sve odluke, bez obzira na političku pripadnost, većinom donosili jednoglasno. To je razumljivo ako svi imamo isti cilj, a to je boljitak svih mještana općine Jesenje – kazao je Draganić.

Svečana sjednica bila je prilika da se napravi rezime svega onoga što je učinjeno u protekloj godini, a kako je rekao Općinski načelnik Dario Cvrtila, učinjeno je puno. Osvrnuo se ujedno i na četiri godine u kojima obnaša dužnost načelnika. Kako je rekao, Općinu su preuzeli u totalnom kolapsu i bila je potrebna sinergija Općinskog vijeća, kako onih koji su formalno u poziciji, tako i onih koji su u opoziciji.

U ove četiri godine je učinjeno puno, ali ono na što smo se pretežno fokusirali je da ispravimo eventualne propuste iz prošlosti, da konsolidiramo općinske financije i učinimo sve u ovom razdoblju do 2027. da Općina Jesenje može zajedno s drugim općinama stati rame uz rame u povlačenju Europskih sredstava – rekao je načelnik.

Dodao je da je u protekloj godini Općina imala rekordan proračun i rekordne prihode, koji je na kraju godine iznosio 2.160.000 eura, te je potom istaknuo nekoliko najvažnijih realiziranih projekata.

Uložili smo u sanaciju dva klizišta preko 270 tisuća eura, a u sanaciju nerazvrstanih lokalnih cesta 480 tisuća eura. To je rekonstrukcija dječjeg igrališta u Gornjem Jesenju u tri faze na tri projekta, što je bilo izrazito zahtjevno, 132 tisuće eura. Osigurali smo sredstva na nesmetani rad dječjeg vrtića koja su porasla s 20 tisuća eura koliko smo godišnje izdvajali u prethodnom razdoblju, na 200 tisuća eura. Otplatili smo dugove u visini 370 tisuća eura, samo u protekloj godini –  naveo je Cvrtila, dodavši da su mnogi drugi projekti prijavljeni na natječaje, od kojih su za neke već potpisani ugovori, kao što su projekt Zaželi, nova ulaganja u ceste, uređenje nogometnog igrališta u Cerju Jesenjskom i uređenje groblja.

Ukupno smo samo u ovih prvih šest mjeseci osigurali, uz naša sredstva, dodatnih 600 tisuća eura, ali za glavninu natječaja još uvijek nisu stigli rezultati, a jedan dio natječaja još nije raspisan – kazao je.

Riječ je o velikim projektima za koje nije lako niti isfinancirati projektnu dokumentaciju, a pogotovo ih napisati, provesti i sve financirati, a u istom trenutku imati takvu stabilnost općinskog proračuna da više ni jedan račun ne mora ostati u ladici neplaćen, istaknuo je.

  To je naše postignuće u ove četiri godine i to je onaj cilj koji smo postavili na početku – zaključio je načelnik Cvrtila.

Dodijeljena općinska priznanja

Svečana sjednica ujedno je bila prigoda da se zaslužnim pojedincima dodijele općinska priznanja.

Plaketa Općine Jesenje za životno djelo dodijeljena je Milki Maligec Štos za pedesetogodišnji društveni i kulturni angažman te cjelokupan doprinos razvoju općine Jesenje.

Plaketa Općine za doprinos ugledu i promociji općine Jesenje dodijeljena je AKUD Ženskom kazalištu Gornje Jesenje, Gordani Maligec, Sandri Kovačec, Danijeli Draganić i Ivanu Habjancu.

Plaketu Općine Jesenje za iznimno postignuće dobili su Ana Kuhar, koja je 25 godina obavljala računovodstvene poslove u Općini Jesenje, Lana Kovačec za plasman u finale Međunarodne njemačke olimpijade IDO, Branko Artić, koji je kao član Hrvatske futsal sveučilišne reprezentacije na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Šangaju osvojio zlatnu medalju, te Športsko rekreacijska udruga “Orkan“ Donje Jesenje.

Uime nagrađenih na dodijeljenim priznanjima zahvalila se Gordana Maligec.

  Nagrađivani smo onim što je nama zaista najvažnije, a to je pljesak, smijeh i dobro raspoloženje naše publike – poručila je Maligec.

Riječ gostiju

Uime svih načelnika i gradonačelnika te u svoje osobno ime prisutnima se obratila načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, ujedno i saborska zastupnica. Kazala je da se Općina Jesenje na početku mandata načelnika Cvrtile zatekla u velikim problemima, ali uz dobar, kvalitetan timski rad načelnika, predsjednika vijeća i cijelog njihovog tima, općina je sada na pravom, stabilnom putu.

Vidimo kvalitetne rezultate, projekte koji se rade, a obuhvaćaju sve građane, od komunalne infrastrukture, preko dječjih vrtića, do mještana starije životne dobi. To je pohvalno, sadašnjost vam je stabilna, a prema vašim programima, prema projektima koje planirate, vidim i blistavu, sigurnu budućnost u općini Jesenje – rekla je Jembrih.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek poručio je kako u Općini Jesenje vladaju sklad i zajedništvo, bez kojih ovakvi rezultati ne bi bili mogući. Dodao je da je Vlada RH u proteklom razdoblju dala sve od sebe kako bi svim mještanima osigurala adekvatne uvjete za život i sve ono što je bitno u kriznim godinama koje su se dogodile.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović također se obratio s nekoliko prigodnih riječi.

  Nakon puno peripetija koje su se događale, u petak je donijeta odluka o odabiru izvođača za rekonstrukciju državne ceste od Žutnice do Gorjaka u vrijednosti od oko 9.850.000 eura, mislim da je to za općinu Jesenje vrlo bitno. Imamo nekoliko projekata koje zajednički realiziramo, od brzog interneta pa do optičke infrastrukture, ITU mehanizma u kojeg smo zajedno ušli i za koji se nadam da će uskoro završiti izrada projektne dokumentacije – rekao je Gregurović.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek kazala je da se za jednu relativno malu općinu napravilo puno, dodavši da Krapinsko-zagorska županija u općini Jesenje sudjeluje u radu kroz svoje institucije kojima je ona osnivač, a to su Osnovna škola i Dom zdravlja.

NPOO predviđa mogućnost prijave osnovne škole na intervencije koje su vezane za cjelodnevnu nastavu, a, nažalost, nakon kraćeg stabilnog razdoblja, u Domu zdravlja najavljuje nam se odlazak obiteljskog liječnika, ali raspisan je natječaj i nadam se da ćemo uspjeti popuniti – navela je Petek.

Dodajmo da je na svečanoj sjednici prisutan bio i počasni mještanin općine Jesenje Ivan Jarnjak koji je rekao da ga puno veže za ovu općinu i da je 1991. godine, kada je on bio predsjednik Općine Krapina, Jesenje bilo mjesna zajednica te da je ovdje obilježena prva obljetnica hrvatske državnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook