Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Otvoren 59. Tjedan kajkavske kulture: 'Kaj nije samo riječ, niti govor već i način života'


Danas je Krapina ponovno postala središte kajkavske kulture svečanim otvorenjem 59. Tjedna kajkavske kulture, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji. Ovaj tjedan okuplja ljubitelje kajkavštine i slavi bogatu kulturnu baštinu Zagorja, a sve je započelo svečanim otvorenjem izložbe dječjih likovnih radova ispred Festivalske dvorane. Djeca iz cijele Hrvatske pridonijela su ovom događaju sa 741 radom, pokazujući da ljubav prema umjetnosti i očuvanju kulturne tradicije u mladim naraštajima i dalje snažno živi.

Okupljene je ispred Društva za Kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, prosudbene komisije za odabir dječjih likovnih radova, ali i ispred suorganizatora Pučkog otvorenog učilišta Krapina, pozdravila Ana Grđan istaknuvši kako su izloženi radovi odraz naše zajedničke kulture. – Ovaj tjedan slavimo sve što našu kajkavsku baštinu čini posebnom, a današnja izložba je dokaz da ta baština živi i raste s našom djecom. Okupili ste se u velikom broju, a to nam svima pokazuje koliko su nam važni mali umjetnici. Pokazujete izniman talent, kreativnost i ljubav prema kajkavskom kraju i običajima, a radovi koji se ovdje nalaze odražavaju bogatstvo naše zajedničke kulture, ali i iznimne individualne sposobnosti njihovih autora – rekla je Grđan i dodala kako su dječji likovni izričaj i stvaralaštvo jedinstveni prozor u svijet dječje mašte, emocije i percepcije, a ono što dječje likovno stvaralaštvo čini posebnim jest iskrenost i sloboda izražavanja te neopterećenost pravilima i normama. - Djeca stvaraju spontano i intuitivno, bez straha od pogreške, stoga su njihovi radovi svježi i originalni – poručila je.

Da broj pristiglih radova govori o svijesti i potrebi očuvanja kajkavske kulture i baštine, rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je izložbu i otvorio. – Bitno je da smo svjesni svog identiteta i da sačuvamo tradiciju koju smo naslijedili od naših predaka. Kajkavski govori više od jedne trećine Hrvata i na to trebamo biti ponosni, a mi u Krapini i Krapinsko – zagorskoj županiji na to smo posebno ponosni jer je tu kod nas centar kajkavske kulture i kajkavske riječi – zaključio je.
Nakon otvorenja izložbe, uslijedilo je svečano otvorenje  59. Tjedna kajkavske kulture.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović ovom je prilikom posebno naglasio kako 'kaj' nije samo riječ, niti govor već i način života. – Dobro došli u srce Hrvatskog zagorja, prijestolnicu 'kaja', našu prelijepu Krapinu. Kroz ovaj tjedan ima puno sadržaja, a kruna je svakako Festival kajkavskih popevki, no ono što je bitnije je ovo što se održava danas, ova djeca, jer su upravo oni garancija da će 'kaj' opstati i dalje živjeti i da će Zagorci biti ponosni. Dobro mi došel prijatel, dobro došli u Krapinu – rekao je Gregurović.

Zagorje je kroz povijest dalo mnoge velike ljude i ogroman doprinos hrvatskom i kajkavskom identitetu, od politike, kulture, sporta i zabave, nema područja gdje nismo imali sjajne ljude koji su vidjeli malo dalje i koji su radili korak više, poručio je župan Kolar pa nastavio: - Zbog njih, zbog nasljeđa koje imamo, posebno je zadovoljstvo što nam upravo djeca, koja nastupaju danas ovdje, koja se i likovno i prozno i pjesmom izražavaju na kajkavskom jeziku, daju garanciju da će tako biti i u budućnosti – poručio je Kolar.

Posebna savjetnica ministrice kulture i medija Dubravka Đurić Nemec, proglasila je Festival otvorenim za kojeg je istaknula kako posebno veseli da je zadržao izvorne elemente i koncepcije - očuvanje kajkavskog načina života, očuvanje kajkavske tradicije, očuvanje kajkavskog idioma, jezika.

– Ono što je za mene kao predstavnicu Ministarstva kulture i medija izuzetno važno, jest da programski sadržaji nisu ostali usidreni negdje u nekom prošlom vremenu, nego se razvijaju u skladu s razvojem umjetničkih koncepcija, u skladu s mijenjanjem i razvojem potreba gledatelja, pratitelja, publike i, ono što je najvažnije, da organizatori i svi sudionici ovdje kulturu tumače na vrlo širok način. Dakle, kultura jest sva punina života – zaključila je Đurić Nemec.

Nakon svečanosti otvorenja, uslijedio je i najslađi dio - Dječji korzo, kroz koji su se svojim nastupima predstavili najmlađi Krapinčani – vrtićarci, osnovnoškolci i članovi kulturno-umjetničkih društava.

Cijela fotogalerija dostupna je ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook