Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Radionice ''Zdravo i fino'' DND Zabok


U svibnju i lipnju u okviru europskog nagrađivanog projekta „Zdravo i fino“ Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo je dvije radionice zdravoga kuhanja za djecu te dvije radionice za roditelje

Posljednje dvije radionice zdravoga kuhanja za djecu u ovom ciklusu bile su više nego uspješne, zahvaljujući iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi voditeljica i voditelja, asistentica i asistenata DND-a: Anki Ilinčić, Anji Kolarić, Vjekoslavu Flegaru, Dubravki Kolarić, Petri Poslek, Meliti Hršak, Magdaleni Škreblin, Heleni Ban, Jakovu Markoviću, Sari Premerl Peštaj, Andreji Šagud, Nedi Novosel i Vanji Strabić 'pod budnim okom' voditeljice radionica zdravoga kuhanja Snježane Krpes koja je osmislila cijeli koncept kuhanja i pripreme hrane s djecom za radionice „Zdravo i fino“ dok je za izvrsne fotografije zaslužan Luka Smuk. Radionice se provode u zabočkoj Zelenoj dvorani, a DND Zabok „Zdravo i fino“ provodi zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Radionice zdravog kuhanja prepoznate su i od strane tvrtke dm Hrvatska koja je podržala projekt donacijom svojih bio proizvoda.

Svibanjska radionica zdravoga kuhanja bila je u znaku Dana Europe, posvećena europskim jelima u zdravom tonu na temu „Tanjurom po Europi“ pa se  putovalo okusima i mirisima po Europi. Za doručak se pripremao energetski smoothie, a potom tofu kajgana porijeklom iz Turske. Zatim je slijedilo kuharsko putovanje po Zagorju uz Zagorsku juhu s gljivama, Italija nam je donijela Zdravu pizzu s raznolikim povrćem s umakom od čilija i bijelim umakom od češnjaka, karakterističnim za Njemačku i Britaniju. Španjolsku smo osjetili kroz njihovo poznato tradicionalno jelo Paelja, uz domaću salatu s grahom i povrćem, dok smo na desert otputovali u Austriju i zasladili se sirovom varijantom Schwarzwald torte. Još smo se na nagovor djece odlučili na jedan desert, koji oni posebno vole, te otputovali i izvan Europe i za sam kraj dodatno se zasladili zdravim Američkim palačinkama – objasnila je voditeljica radionica Snježana Krpes.

Lipanjska radionica nosila je naziv „Ljeto i Tradicija“ sa željom da djeci ovaj put približimo jela i načine pripreme hrane za ljetne mjesece, kad je organizam potrebno osvježiti, rashladiti, obogatiti tekućinama, laganim i brzim jelima te se kratko zadržavati u kuhinji ili pripremati hranu na otvorenom. Na radionici su predstavljena i dva tradicionalna „južnjačka“ jela s gustim umacima: zdrava varijanta dalmatinske Pašticade od seitana s gljivama i njokama te egzotični južnoazijski Povrtni curry na kokosovom mlijeku, poslužen uz rižu. Osim toga, i na ovoj radionici bila je prava gozba, pa se uz pašticadu i carry za doručak još pripremio veganski sendvič sa sirovim i ukiseljenim povrćem, Focaccia s maslinama, sušenim rajčicama i ružmarinom, a kao prilozi bogata ljetna salata od kvinoje s povrćem, grilano povrće na roštilju s umakom s maslinovim uljem i mediteranskim svježim začinima, grilane Lepinje/Chapati. Za desert napravljene su sirove Rafaello kuglice te osvježavajući Sorbet od naranče i šumskog voća. Sva su jela uravnotežena nutritivnim vrijednostima potrebnim za ljetno vrijeme, svježim namirnicama, kao i ljetnim okusima i začinima.

Projekt „Zdravo i fino“ i radionice kuhanja u kojima se usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica, provodi DND Zabok za djecu – članove Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma, a u radionice zdravoga kuhanja uključuju i drugu zainteresiranu djecu kako bi što više širili  i promovirali priču o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Posebno smo sretni jer su nam se u posljednjoj radionici priključila nova djeca – članice Zabočkih mališana  koje su s nestrpljenjem iščekivale trenutak kada će i one moći aktivno sudjelovati u radionicama – ispričala je voditeljica projekta Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Cilj projekta „Zdravo i fino“ i jest podučavanje djece i mladih o zdravoj prehrani, usvajanju pravilnih prehrambenih navika i zdravih stilova života, zatim edukacija djece u osnovnim školama kroz pokazne radionice zdravoga kuhanja, informiranje djece i odraslih o problemu debljine djece i mladih putem Savjetovanja „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske“. 

Novina ovogodišnjeg ciklusa projekta su i dvije edukacije za roditelje na temu: Tips & Tricks – Kako potaknuti dijete na usvajanje pravilnih prehrambenih navika? te praktična radionica čiji je naglasak bio na pravilnom kombiniranju namirnica, pripremi hranjivog i ukusnog doručka u slatkoj i slanoj varijanti te međuobroka. Roditelji su imali priliku sudjelovati u pripremi i kušati zelene žgance, zobenu kašu te povrtni i voćni smoothie kako bi im pomogli u odabiru zdravih namirnica i uvođenju pravilne prehrane u svakodnevne prehrambene navike svoje djece i njih samih – dodala je voditeljica projekta.

Nakon održanih radionica, ono što je najvažnije jesu dojmovi djece, polaznika radionica kuhanja, koja ni ovaj put nisu skrivala svoje oduševljenje.

Svoje dojmove podijelila je s nama Dora: „Prvi put sam na radionici Zdravo i fino i jako mi se svidjela. Kuhali smo razna jela za koja ja nisam ni znala da postoje. Posebno su mi se svidjele Sirove rafaelo kuglice koje smo Ema, Maša i ja zajedno spremile. Prvo smo sve skuhali pa pojeli, a na kraju smo pojeli sladoled od šumskog voća i od naranče. Meni se desert jako svidio i mislim da bi se trebala izgraditi Slastičarnica Zdravo i Fino. Sve u svemu jako sam se lijepo provela.“

„Na mojoj 3. radionici kuhanja bilo mi je super. Probao sam neka nova jela i naučio nove tehnike kuhanja. Posebno sam se zabavio mijeseći tijesto i režući povrće. Najukusnija mi je bila Pašticada sa sejtanom koji zamjenjuje meso. Jedva čekam iduću radionicu kuhanja!“ – izjavio je Dominik.

Nika je također pohvalila: „Ovo mi je bila treća radionica na kojoj mi je bilo prekrasno. Opet sam naučila nove zdrave načine iskorištavanja namirnica. Ja sam radila Povrtni curry  i pri tome sam koristila mango, patlidžan, tikvicu, špinat, kokosovo mlijeko i još mnogo toga i na kraju je ispalo preukusno. Veselim se idućoj radionici.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook