Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Na Hušnjakovom otkrivena bista Vilibaldu Slugi, ključnoj figuri u razvoju Krapine


Večeras je na Hušnjakovom otkrivena bista Vilibalda Sluge, u čast 170. obljetnice njegova rođenja. Sluga, koji je bio ključna figura u razvoju Krapine, obnašao je funkciju gradonačelnika čak 40 godina, ali i načelnika nekoliko okolnih općina, uključujući Đurmanec, Desinić, Ivanec i Ludbreg. Tijekom njegove vladavine ostvareni su brojni značajni infrastrukturni projekti, od izgradnje tadašnje pučke škole (danas Osnovna škola Ljudevita Gaja), uvođenja vodovoda i električne energije, do izgradnje armiranobetonskih mostova i makadamskih cesta. Najveća strast mu je bilo vatrogastvo. Bio je član DVD-a Krapina od 1877. pa sve do svoje smrti 1931. godine. U tom je razdoblju s velikim uspjehom obnašao različite dužnosti, vratio čast i slavu DVD-u. 

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović podsjetio je kako je Vilibald u Krapinu stigao kao 23-godišnjak, a kao 27-godišnjak izabran je za načelnika u Đurmancu, potom u Desiniću, u Ludbregu te u Ivancu gdje osniva Vatrogasno društvo. U Krapinu se vratio 1891. i preuzeo dužnost trgovišnog načelnika. Kao načelnik mjesta izgradio je pučku školu, uveo gradski vodovod, izgradio armirano-betonske mostove iznad Krapinčice, izgradio klaonicu, uredio šetalište Dolac i Stari grad, izgradio stubište prema crkvi sv. Nikole, preuredio groblje, izgradio tvrde makadamske ceste prema Doliću, Trškom Vrhu, Pristavi, Bobovju, Podgori i Tkalcima. Za vrijeme njegova mandata obnovljena je župna crkva Sv. Nikole, ali i otvoreno je Kneippovo lječilište u Dolcu.

- Mnogi Krapinčani su čuli za njega, ali siguran sam da mnogi ne znaju što je sve napravio. Kada su se ovdje na Hušnjakovom radili iskopi on je, 1899. godine, otkrio fosilne kosti za vrijeme izvođenja radova i obavijestio tadašnju Kraljevsku vladu. Na njegov poticaj, u Krapinu je poslan Dragutin Gorjanović Kramberger, koja je od tada najpoznatije nalazište kostiju neandertalaca na svijetu - rekao je Gregurović pa ispričao jednu zanimljivost iz života Sluge koji je bio velik čovjek sa smislom za humor.

- Jedna od zanimljivijih stvari je, kada je u svibnju 1904. došlo Bečko antropološko društvo u Krapinu, dao im je piti iz bilikuma i svi se polili. Nastala je loša situacija, ali on je bio pripremljen. Svima je podijelio nove košulje i svi su uživali u Krapini - ispričao je Gregurović.

Program obilježavanja započeo je u Muzeju krapinskih neandertalaca, koji se pridružio manifestaciji 'Dani europske baštine' i danas nudio besplatan ulaz za sve individualne posjetitelje, a djeca su mogla sudjelovati u edukativnim radionicama. Uslijedile su vođene ture kroz grad Krapinu, posjećujući lokalitete vezane uz međunarodni antropološki skup koji su 1904. godine organizirali Dragutin Gorjanović Kramberger i Vilibald Sluga, događaj koji je tada skrenuo pozornost svijeta na Krapinu i neandertalce. Ravnatelj Muzeja hrvatskog zagorja Jurica Sabol istaknuo je kako, samo sto godina nakon tog događaja, danas imamo Muzej krapinskih neandertalaca, najbogatije svjetsko nalazište prapovijesnih lokaliteta.

- Muzej krapinskih neandertalca već gotovo osam godina sudjeluje u 'Danima europske baštine'. Bogatim programom obilježili smo tu manifestaciju tijekom rujna i listopada, a danas smo u Muzeju imali više od 750 posjetitelja, organizirane su besplatne edukativne radionice, kao i turističke rute po Krapini kojima su Gorjanović Kramberger i Sluga, prije više od 100 godina, vodili antropologe iz cijelog svijeta - rekao je Sabol.

Bistu je modelirala poznata akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić koja je opisala kako je ona doživjela Vilibalda Slugu.

- On je umro kao siromah. Dobila sam samo jednu fotografiju njega kako slavi godišnjicu vatrogasnog staža i djelovao mi je strašno skromno. Ponosno, skromno i samozatajno, tako sam ga doživjela. Mislim da je stvarno zaslužio da ovdje na njega stoji spomen i da se na taj način njemu zahvali na svemu što je učinio za Krapinu i Zagorje - poručila je Drempetić Hanžić.


Mislav Grgić, veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, kulturne i povijesne hrvatske institucije koja je osnova prije 120 godina, istaknuo je kako je zadaća Družbe sustavna briga o hrvatskoj, kulturnoj baštini i znamenitim Hrvatima.

- Vilibald Sluga bio je uistinu znameniti Hrvat i časno obavljao dužnost gradonačelnika Krapine, a bio je i naš član deset godina, kao zmaj celjski. Drago nam je da je usvojen prijedlog Zmajskog stola u Krapini kao našeg ogranka i da je Grad prihvatio našu inicijativu ovog projekta - poručio je Grgić.

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook