Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Otvoreni jubilarni 55. Dani kajkavske riječi u Zlataru


'To samo Zagorje zna, koliko je krvi vu zagorski zemlji črni, to samo Zagorje zna, koliko je sozah vu zemlju prešlo, kolike su roke žule dobile, kolike su kaple znoja vu zagorski zemlji se skrile. To samo Zagorje zna' – na specifičan je način, recitirajući pjesmu koju je 1979. godine kao djevojčica napisala njegova supruga, danas župan Željko Kolar otvorio 55. Dane kajkavske riječi u Zlataru.

FOTOGALERIJU SA SVEČANOSTI OTVARANJA MANIFESTACIJE POGLEDAJTE OVDJE

Župan je istaknuo da je najbitnije da djecu od malih nogu učimo kajkavskoj kulturi i  kajkavskoj povijesti. - Jedino na taj način možemo zadržati svoj identitet. Ovdje se to prekrasno radi već 55 godina i treba iskoristiti priliku, jer ovo je jubilej,  da zahvalimo onima koji su kroz sve te godine radili marljivo s djecom i sakupljali i pisanu riječ, uglazbljivali za Festival dječjih popevki, i privilegij za male pjevače je da mogu nastupati uz TO zbora HRT – a pod dirigentskom palicom Siniše Lepolda i sudjelovati na glazbenom spektaklu za te mlade pjevače – istaknuo je župan.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek istaknula je da 55 godina tradicije nije malo.

- DKR kroz 10 dana programa njeguju našu riječ kaj. Svakog dana netko može pronaći nešto za sebe. Zabavni sadržaj i koncerti nisu striktno vezani za kajkavsku riječ, već nastojimo privući što više psojetitelja koji vole takvu vrstu glazbe – rekla je gradonačelnica, ističući kako su dječje priredbe, izložba Čovjek čovjeku, Zbor malih pjesnika i Festival dječje kajkavske popevke, najvažnije. 

-One okupljaju djecu cijelog kajkavskog govornog područja. To je ono što je važno, da njegujemo tradiciju kaja, da djeca sama stvaraju te pjesme i nastupaju uz Tamburaški orkestra HRT – a. U zabavnom sadržaju pokušali smo ponuditi raznoliki žanr, zagorske bendove i poznata imena koja će nas uveseljavati -  Jelena Rozga, Petar Grašo, ali i Zvuci Zagorja, Podvinčani, TS Antique... Tu je i bogat program u Belcu, tamo je također šator, gdje mogu doći ljubitelji zagorske pjesme i plesa ovog vikenda. Imamo i klasičnu glazbu, već dugi niz godina dio smo Varaždinskih baroknih večeri i u najljepšoj baroknoj crkvu  u Belcu nas očekuje koncert. Pozivam sve koji se žele zabaviti da pogledaju program, dođu nam i priduže nam se u raznolikom sadržaju – pozvala je gradonačelnica.

Na svečanosti otvorenja koju je vodio Željko Slunjski, nastupili su Dječja folklorna skupina OŠ Ante Kovačića Zlatar, KUD Belec i ŽVS Dora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook