Prethodni članak
Sljedeći članak

Glazba baroka u baroknoj crkvi u Belcu


Petnaestak godina u sklopu zlatarske manifestacije Dani kajkavske riječi, u suradnji s renomiranim festivalom Varaždinske barokne večeri, u glasovitoj zavjetnoj crkvi hrvatskoga plemstva, Sv. Marije Snježne u Belcu, održava se koncert barokne glazbe.

Tako je u srijedu, 25. rujna, četvero talentiranih mladih glazbenika iz Varaždina, brojnoj publici u belečkoj crkvi podarilo  note najpoznatijih baroknih skladatelja koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti glazbe ( Bach, Händel i Vivaldi). Kvartet mladih umjetnika, već zavidnih umjetničkih životopisa, proveli su publiku  vrijednim glazbenim razdobljem  i to u idealnom ambijentu najljepše barokne crkve ukrašene freskama glasovitog Ivana Rangera. K tome odlična akustika  u crkvenom prostoru kojim je odzvanjao zvučan sopran Hane Ilčić i pratećih glazbenika Matej Ilčić (violončelo), Marko Mumlek (truba) i Neven Boltek (orgulje).

Hana i Matej su braća čiji je djed, pok. varaždinski liječnik, specijalist infektologije dr. Stanko Ilčić, podrijetlom iz obližnje Donje Batine. Bavio se i crkvenom glazbom.  Ilčići su, inače,  poznata varaždinska glazbena obitelj. Majka Hane i Mateja,Dorotea, pročelnica je odsjeka za solo pjevanje u varaždinskoj Glazbenoj školi, u kojoj je Matej zaposlen kao profesor.  Belečkom koncertu prisustvovao je i njihov najbliži rođak, akademski glazbenik Ladislav Ilčić, koji je u prošlome sazivu bio član Europskog parlamenta. Mladim glazbenicima na hvale vrijednom koncertu čestitala je i zahvalila zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek. 

 

     

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook