Prethodni članak
Sljedeći članak

"Gljivarenja v Stubakima" najbolje u Hrvatskoj


Više od 250 ljubitelja prirode, šume i posebice gljiva okupila je tradicionalna, deveta turističko-edukacijska manife


Više od 250 ljubitelja prirode, šume i posebice gljiva okupila je tradicionalna, deveta turističko-edukacijska manifestacija Gljivarenje v Stubakima.

Ljubitelje gljiva u subotu je poslužilo i vrijeme, pa su proveli ugodno dan u stubičkim šumama, u kojima je mnogo gljiva jer je prije bilo kiše.

Tako je ubrano oko sto vrsta gljiva, jestivih, a bilo je i otrovnih, poput poznate zelene pupavke. Od jestivih našlo se tu ponajviše vrganja, kostanjevki, trubača, modrikača, rujnica, prosenjaka i drugih vrsta. Deset vrsta završilo je u kotliću od 120 litara, u odličnom gljivarskom gulašu, koji su spremali članovi gljivarskih društava "Kamilo Blagaić" iz Zagreba i "Blagve" iz Stubičkih Toplica. - Ovaj put gljivarima je na ruku išlo i vrijeme.

Svakako treba istaknuti i pohvaliti što je ovo gljivarenje u Stubakima preraslo u uvjerljivo najbolju i najbogatiju gljivarsku manifestaciju u Hrvatskoj - rekao je Mladen Strižak, predsjednik Gljivarskoga društva "Kamilo Blagaić", koji je i determinirao ubrane gljive. Gljive su se brale u šumi kod Pile te na Stubičkom kamenjaku, na kojeme je kod tamošnje planinarske kućice pripremljeno i druženje gljivara. Iznenađenje posjetiteljima priredili su učenici i učitelji Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zaboka, koji su za tu prigodu predstavili svoje piroške s dinstanim vrganjima.

Organizator je i ovogodišnjeg Gljivarenja v Stubakima Turistička zajednica Stubičkih Toplica, u suradnji s društvima "Kamilo Blagaić" iz Zagreba i "Blagvom" iz Stubičkih Toplica, Planinarskim društvom "Stubaki", Ugostiteljsko-turističkim učilištem Zabok i Udrugom Hrvatska žena Stubičke Toplice.

Zagorje.com/Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook