Prethodni članak
Sljedeći članak

Godišnje bacamo 71 kilogram hrane po stanovniku


U Hrvatskoj se po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane što je više od 280 tisuća tona, a čak 76 posto otpada potječe iz kućanstava, dok je prosjek Europske unije 53 posto, kaže predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH Branka Ilakovac, piše Telegram.

Ilakovac je u razgovoru za Hinu upozorila kako je izuzetno važno stalno informiranje i edukacija građana svih dobnih skupina i svih sektora u borbi protiv nastanka otpada od hrane.

Stoga će se provoditi EU projekt 'Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice', kojega je CEPOH pokrenuo kako bi pomogao svima koji u kriznoj situaciji žele pomoći doniranjem hrane.

Ilakovac je naglasila kako se edukacijom  potrošača mogu značajno smanjiti količine bačene hrane, a rezultati se mogu postići vrlo brzo – malim promjenama u svakodnevnim radnjama prilikom kupovine, pripreme i konzumacije hrane, piše Telegram.

Rekla je i kako su kućanstva dominantan proizvođač otpada jer se krivo procjenjuju prehrambene potrebe i previše kupuju, što dokazuju i rezultati istraživanja CEPOH-a u kojem je gotovo polovica od tisuću ispitanika navela da je krivac za nastanak otpada od hrane u njihovom kućanstvu prevelika količina pripremljenog obroka.

Razlog bacanja je i taj što potrošači zaborave na hranu u ormariću ili hladnjaku pa joj istekne rok, a dobar dio ispitanika naveo je da ukućani ne pojedu svoj dio pa obrok propadne ili pak kupe preveliku količinu hrane koju nisu uspjeli pojesti pa završi u otpadu.

Posljedice su velike, jer otpad od hrane onečišćuje zrak, okoliš, čime se ubrzavaju klimatske promjene koja negativno utječu na sigurnost, kvalitetu i dostupnost hrane, rekla je Ilakovac.

U sklopu EU projekta bit će izrađena dva vodiča – za komuniciranje u kriznim situacijama koji će sadržavati dionike i zaduženja, kao i primjere koga kontaktirati u kriznoj situaciji, te upute o pravilnom doniranju hrane, a održat će se i serija webinara s edukacijama.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook