Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad izgubio neobičan spor: Mora isplatiti štetu vlasnici auta pod koji je naletio pas lutalica


Prema presudi Općinskog suda u Zadru, Grad Benkovac odgovoran je za štetu koja je nastala na jednom automobilu u prometnoj nesreći koja se dogodila 20. siječnja 2021. godine u 23.15 sati na državnoj cesti D–27 u mjestu Gornje Ceranje, piše Dnevnik.hr.

Riječ je o tome da je pas lutalica u navedeno vrijeme istrčao pred automobil kojeg je vozio jedan muškarac. Na vozilu je nastala šteta, a životinja je nakon naleta auta - uginula.

Vlasnica automobila potom je podnijela tužbu, a sudac Igor Berghaus presudio je u četvrtak, 20. prosinca, da je za štetu na automobilu odgovoran Grad Benkovac, s obzirom da u konkretnom slučaju nije utvrđena krivnja vozača, a vozilo je oštećeno naletom napuštenog psa kojem je vlasnik nepoznat ili ga se nije moguće utvrditi.

Uz plaćanje troškova sudskog postupka od 1.102,23 eura, naložio je Gradu Benkovcu isplatu 2.675,29 eura vlasnici automobila kojeg je tog dana vozio njezin suprug.

U presudi je obrazloženo kako su štetu koju prouzroče psi lutalice dužne naknaditi jedinice lokalne samouprave na području kojih je počinjena što proizlazi iz materijalnih odredbi Zakona o zaštiti životinja.

Kako je obrazloženo, taj ih zakon, naime, obvezuju na organizaciju skupljanja i smještaja psa lutalica u sklonište za životinje, njihovo osnivanje i financiranje, te donošenje podzakonskih propisa kojima se normiraju uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja, uvjeti i način držanja vezanih pasa te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook