Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zabok mijenja prostorni plan; djelatnicima Gradske uprave povećane plaće


U četvrtak, 24. listopada, u Gradskoj je vijećnici u Zaboku održana 28. sjednica Gradskog vijeća kojoj je prisustvovalo jedanaest vijećnika. Pred vijećnicima se našlo 11 točaka dnevnog rada, a nakon usvajanja zapisnika s 27. sjednice Gradskog vijeća Grada Zaboka, Gradsko vijeće je razmotrilo Prijedlog odluke o izradi Prostornog plana uređenja grada.

Njegovo obrazloženje iznio je Danijel Tuđa pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka, koji je istaknuo kako je važeći Prostorni plan donesen tijekom 2009. godine te je nakon toga uslijedilo njegovih devet izmjena i dopuna. Izrada Prostornog plana uređenja Grada Zaboka financira se odobrenim bespovratnim sredstvima za projekte koji se financiraju iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026., putem Poziva: Izrada prostornih planova nove generacije elektroničkog sustava ,Planovi".

 

- Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Grada Zaboka sklopljen je 19. 6. 2024. godine. Odobrena bespovratna sredstva prema predmetnom ugovoru iznose 30.000,00 EUR-a.. Plan će biti izrađen u modulu ePlanovi i modulu ePlanovi Editor informacijskog sustava prostornog uređenja što će smanjiti opterećenja građanima i poslovnim subjektima investitorima. - pojasnio je Tuđa.

Za ovu točku dnevnog reda glasalo je sedam vijećnika dok su četiri vijećnika bila suzdržana. Također jedna od točaka dnevnog reda bilo je prijedlog odluke o izradi izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja groblja u Jakuševcu Zabočkom kako bi se uskladio s važećim zakonskim i podzakonskim okvirom. Također je za ovu točku glasalo sedam vijećnika, a četiri vijećnika su bila suzdržana.

Na prijedlog Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok utvrđuje se sklapanje Dodatka ugovora o financiranju javne ustanove iznad minimalnih financijskih standarda. Isplaćena su dodatna potrebita sredstva za redovito financiranje Zagorske javne vatrogasne postrojbe u srpnju, kolovozu, rujnu i listopadu 2024 godine u ukupnom iznosu 208.643,16  eura, a do kraja 2024. godine za isplate u studenome i prosincu potrebno je dodatno osigurati 181.700,00 eura te je taj prijedlog jednoglasno usvojen.

 

Na sjednici između ostalog jednoglasno je usvojena odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika u gradskoj upravi. Prema riječima gradonačelnika Ivana Hanžeka od 2015. godine zaposlenici gradske uprave bili su dvostruko hendikepirani. Zato što je osnovica koja je utvrđena bila reducirana, a koja se bazirala na državnom prosjeku.

 

- Na temelju promjene osnovice koju je donijela Vlada RH pristupili smo korekcijama koje smo morali nužno napraviti. Sada smo to nekako ravnopravno rasporedili prema složenosti radnog mjesta bilo onog uredskog ili terenskog jer su oni u startnoj osnovi bili zapravo isti. To smo sad korigirali, nije velika razlika, ali vjerujem da veseli i da pokazuje da cijenimo one koji su zapravo najizloženiji i nezadovoljstvima, ali i svim nedaćama koje se događaju od poplava, potresa i slično – zaključio je gradonačelnik Hanžek te pojasnio kako ukupno prosječno povećanje plaća za zaposlenike Gradske uprave iznosi 15%.  - Veće promjene predviđene su u sferi srednje stručne spreme gdje su osnovica i koeficijenti za sve bili jedinstveni. Veće povećanje plaća osjetit će komunalno redarstvo, jer smatramo da je to složeniji i stresniji posao u kojoj se komunicira s ljudima te terenski posao, a ne kancelarijski -  rekao je gradonačelnik Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook