Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zlatar uveo prirez

ZLATAR – Građani Zlatara od prvog dana nove godine plaćat će prirez od 10 posto i spomeničku rentu. Uvođenje prire


ZLATAR – Građani Zlatara od prvog dana nove godine plaćat će prirez od 10 posto i spomeničku rentu. Uvođenje prireza poreza na dohodak i spomeničku rente ( samo za gospodarske subjekte) većinom galsova prihvatili su zlatarski gradski vijećnici na maratonskoj sjednici ( više od 4 i pol sata) koja se umalo odužila na rane jutarnje sate u utorak.

Samopomoć

Gradonačelnik dr. Miroslav Kopjar pojasnio je vijećnicima da nemaju alternative u skupljanju novca u gradskoj blgajni.
„ Svima je poznato stanje u Gradu : račun nam je mjesecima blokiran i dužni smo 3 godišnja proračuna. Nezavisni stručnjaci upozorili su nas da nisu poduzeli zakonom dopuštene mjere u punjenju proračuna. Jer, kako ću ja kao gradonačelnik od države i Županije tražiti da nam pomognu, a sami si nismo pomogli „rekao je Kopjar.

Oporbeni vijećnici nisu bili oduševljeni onim što su čuli i govorili su da gradska valst mora biti socijalno osjetljivija i da se sve ne može prevaliti preko leđa građana. U protuargumentima vladajućima iz HDZ – a, HSS – a i HSLS – a, prednjačio je prvi čovjek zlatarskog SDP – a, gradski vijećnik Krunoslav Klancir. No, prirez je većinom glasova, 9 : 6, baš kao i spomenička renta, izglasan. Od 2010. Građani Zlatara plaćat će i veću komunalnu naknadu, gotovo duplu, a i oporezivat će se kuće za odmor.


„ Ne može mi netko reći da je 80 kuna godišnje puno za manju kuću u gradskome anselju udaljenijem od središta. Moramo doprinositi u proračun, jer od nečega se moraju graditi nove i obnavljati postojeće komunalije i plaćati javna rasvjeta „, bio je rezolutan Kopjar.


Bez stranačke stege

Vijećnici su raspravljali i o vojim naknadama koje su po sjednici trebale iznositi 200 kuna neto, umjesto dvejsto kuna bruto, kao do sada. No, tu je stranačka stega popustila pred populizmu i tri vijećnika vladajuće kolaicije bila su protiv povećanih naknada i s oprobom su „srušili“ prijedlog. A onda je krenula „lavina“; oporba je tražila i smanjenje mjesečne naknade za rad gradonačelnika (7.500 kn), njegova zamjenika Dubravka Čubeka (6.500) i predsjednika Gradskog vijeća Josipa Pavlinića (1500), odnosno protivili su se retrogradnome povećanju naknada jer do sada nije bilo novca dok Vlada prošli tjedan nije odobrila 1,5 milijuna za zaostale plaće.


„ Vjerujete, zadnjih 6 mjeseci otkad sam gradonačelnik, nemam privatnog života. Trošim svoj novac za benzin, mobitel i putovanja. Svaku sam kunu krvavo zaradio i tvrdim da zavređujem predloženi iznos, koji je predzadnji po visini među zagorskim gradonačelnicima. Jedino manje ima klanječki gradonačelnik, a Klanjec je i grad koji ima manji proračun od Zlatara „, istaknuo je Kopjar.

Vladajući su zatražili pauzu, a zatim i predložili da gradonačelnik i njegov zamjenik do kraja godine prime po 4.300 kuna mjesečno, a Pavlinić tisuću. Od nove godine, naknada će im biti u povećanom iznosu. Oporba je ponovno bila „protiv“, ali je i ta odluka izglasana.

Tekst i snimka : Zoran Gregurek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook