Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnici i načelnici upoznati sa razvojem vodoopskrbne mreže

Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić u Krapini je održao sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima.


Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić u Krapini je održao sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima. Tematika sastanka, koja se uglavnom ticala razvoja vodoopskrbne mreže na području Hrvatskog zagorja.

Direktor zagorskog vodovoda Željko Hren na sastanku je istaknuo da u Zagorju trenutno oko 70% kućanstava ima pitku vodu, te je dodao da će dovršenjem gradnje magistralnog vodovoda koja je počela 2006. godine, taj postotak biti viši od 90%.

Direktor zagorskog vodovoda Željko Hren

Hren je dodao da je u gradnju vodovoda dosad uloženo 126 milijuna, od planiranih 226 milijuna kuna. Osvrnuvši se na aktivnosti u ovoj godini, Hren je rekao da stvari neće ići onako kako se prvotno planiralo, jer je umjesto obećanih 40 milijuna, država odlučila dati oko 15 milijuna kuna.

Gradonačelnici i načelnici također su upoznati s činjenicom da u Hrvatskom zagorju još uvijek postoji preko 200 lokalnih vodovoda, u kojima, u većini slučajeva, voda nije pitka.

To je potvrdila i Božena Marković iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, koja je istaknula da je prema rezultatima aktualne analize uzoraka vode iz više od stotinu lokalnih vodovoda, u više od 68% zdravstveno neispravna.

Župan je na sastanku, između ostalog, gradonačelnike i načelnike upoznao s činjenicom da je Županija za razvoj vodoopskrbne mreže od države za ovu godinu dobila oko 2 milijuna kuna, što je za milijun manje u odnosu na lani.

Sredstva će gradovima i općinama biti raspodjeljivana na temelju pet kriterija, odnosno za njih će moći konkurirati one jedinice čija gustoća naseljenosti ne prelazi 116 stanovnika po km2, one koje imaju izvorne prihode manje od 5,5 milijuna kuna te one koje su u svojim proračunima za 2010. godinu planirale sredstva za sufinanciranje projekta '1000 solarnih kolektora za fizičke osobe', subvencioniranje kamata za poljoprivredne kredite, učeničke i studentske stipendije te oni gradovi i općine koji imaju poslovnu suradnju sa Zagorskom razvojnom agencijom.

Prema trenutnim podacima, kriterije zadovoljavaju 24 jedinice.

Piše: K. Frljužec

Podijeli s prijateljima

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook