Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnik Klanjca proglašen počasnim građaninom poljskih Wilamowica


 

 

Prošlog je vikenda delegacija Grada Klanjca, koju je predvodio gradonačelnik Zlatko Brlek, sudjelovala u programu žetvenih svečanosti u pobratimljenom gradu Wilamowice na poziv novog gradonačelnika Kazimierza Cebrata. Uz gradonačelnika, u gradskoj su delegaciji bili pročelnik Gordan Šoban te ravnateljica Kulturnog centra Snježana Horvatin.

Iako je riječ o jednom u cijelom nizu međusobnih posjeta u okviru višegodišnje uspješne suradnje dva prijateljska grada, ovaj je bio osobito svečan, ali iznenađujući za Klanjčane. Naime, na glavnoj svečanosti Grad Wilamowice proglasio je klanječkog gradonačelnika Zlatka Brleka svojim počasnim građaninom. U obrazloženju odluke predsjednik Gradskog vijeća Wilamowica Michal Mleczko istaknuo je kako je suradnja između građana Wilamowica i klanječkog gradonačelnika započela još 2009. godine u vrijeme dok je Zlatko Brlek obavljao dužnost zamjenika gradonačelnika.

Prvi put je domaćin delegaciji Grada Wilamowice bio 2012. godine kada su predstavnici bratskog grada iz Poljske, uz Klanjec, posjetili i Hrvatski sabor na poziv tadašnjeg gradonačelnika, a danas župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara. Predvodio je delegaciju Grada Klanjca koja je bila, na poziv tadašnjeg gradonačelnika Mariana Trele, u prijateljskom posjetu Wilamowicama 2012., 2013., 2014., 2015., 2017., 2019. i 2023. godine, a od toga je dva puta bio u Wilamowicama i s članovima KUD-a „Antun Mihanović“, prijateljskog društva KUD-a Cepelia fil Wilamowice. U mandatu gradonačelnika Zlatka Brleka započinje 2015. godine partnerska suradnja Grada Klanjca i Grada Wilamowice u programu Europa za građane EU.

Zahvaljujući međusobnoj potpori i razmjeni iskustava i Klanjec i Wilamowice postali su tijekom ovih godina i to na nivou cijele Europske unije primjer uspješnih prijava i realizacije ovog programa razmjene građane u okviru mjere Bratimljenje gradova koje sufinancira Europska komisija i to s više od 10 uspješno realiziranih projekata.

Gradonačelnik Brlek uvijek je isticao važnost razvoja prijateljskih odnosa i suradnje između dva grada te činjenicu kako je Grad Klanjec zahvaljujući razmjeni iskustava s gradonačelnikom Marianom Trelom, zamjenikom gradonačelnika Stanislawom Gawlikom, gradskim vijećnicima Wilamowica, vrlo uspješno koristio njihovo iskustvo i znanje u korištenju fondova EU. Tijekom više od desetljeća, gradonačelnik Brlek stekao je među građanima Wilamowica brojne prijatelje koji ga  iznimno poštuju i cijene njegovo prijateljstvo te je iz svih tih razloga Gradsko vijeće Wilamowica donijelo odluku o proglašenju Zlataka Brleka počasnim građaninom Wilamowica.

Gradonačelnik Klanjca zahvalio je domaćinima istaknuvši kako se osjeća iznimno počašćenim i ponosnim te kako se nada da će svojim angažmanom u nastavku suradnje naša dva prijateljska grada opravdati ovo najveće priznanje koje dodjeljuje Grad Wilamowice.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook