Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradsko vijeće Varaždina usvojilo rebalans proračuna


U Gradskoj vijećnici u utorak se održala 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina uz prisustvo 20 vijećnika.

Na aktualnom satu pitanja su postavili Gordana Marsenić, Biserka Ivek, Klara Huzjak, Dražen Jagić, Dubravka Novak, Filip Težak, Josip Garić, Danka Marić-Paravinja, Spomenka Kiđemet Piskač, Lidija Maček, Leonard Sekovanić, Blaženka Beli, Damir Đopar, Aranka Oreški, Lovro Lukavečki, Stjepan Cepanec, David Kos, Ivan Čehok i Gordana Kišak.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki utvrdio je dnevni red sjednice od 22 točke. Gradsko vijeće izglasalo je rebalans proračuna Grada Varaždina.

Prijedlog odluke o otpisu nenaplativih i zastarjelih potraživanja Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova. Odlukom se utvrđuje da Gradsko vijeće prihvaća prijedlog Povjerenstva za popis novčanih sredstava, potraživanja i obveza Grada Varaždina i odobrava otpis nenaplativih i zastarjelih potraživanja utvrđenih na dan 31. prosinca 2023. godine u ukupnom iznosu od 727.652,10 EUR, a iskazanih prema vrstama, godinama i iznosima potraživanja.

Gradsko vijeće primilo je na znanje Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Varaždina za 2022. Godinu kao i Izvješća o radu za 2023. godinu TD Termoplin d.d., TD Čistoća d.o.o., TD Gradska tržnica Varaždin d.o.o., TD Varaždinske vijesti d.d., TD Aquacity d.o.o. Varaždin i Ustanove Regionalna energetska agencija Sjever.

Izvješće o radu gradonačelnika Grada Varaždina za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine Gradsko vijeće usvojilo je većinom glasova.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina prihvaćen je većinom glasova. Njome se utvrđuje način određivanja početne cijene nekretnina u vlasništvu Grada Varaždina i ukida se mogućnost obročne otplate stanova najmoprimcima koji koriste stanove zbog nemogućnosti Grada da utvrđuje kreditnu sposobnost na način kako to utvrđuju financijske institucije.

Prihvaćen je Prijedlog odluke o davanju na upravljanje i korištenje nekretnine u vlasništvu Grada Varaždina u naravi zgrada dječjeg vrtića u Hrašćici i opreme s pripadajućim dvorištem Javnoj ustanovi Dječji vrtić Varaždin. Prostori se daju se na upravljanje i korištenje Dječjem vrtiću bez naknade, trajno, sve dok navedena ustanova obavlja djelatnost radi koje je osnovana te postoji potreba za korištenjem predmetnih nekretnina.

Gradsko vijeće prihvatilo je Prijedlog zaključka o davanju  suglasnosti na Program društveno poticane stanogradnje za područje Grada Varaždina za razdoblje 2024.-2026. i Plan aktivnosti na realizaciji Programa društveno poticane stanogradnje za područje Grada Varaždina za 2024.-2026. godine. Prijedlog Programa društveno poticane stanogradnje za područje Grada Varaždina za razdoblje 2024. – 2026. godine koji je pripremio JUGS odnosi se na izgradnju stanova u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića. Grad Varaždin je proveo javni natječaj za prodaju stanova koji će se graditi na navedenoj lokaciji u kojem je iskazan veliki interes i podneseno je više od 800 zahtjeva za otkup stana. Na prijedlog programa je, u skladu sa Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji, suglasnost dalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Također je usvojen i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Gradski stanovi na korištenje sredstava ostvarenih prodajom stanova izgrađenih po Programu društveno poticane stanogradnje na lokaciji u Hrašćici i Ulici grada Koblenza (ranije: Ulici Vilka Novaka) za potrebe plaćanja troškova POS izgradnje na lokaciji u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Gradsko vijeće Grada Varaždina, s ciljem razvoja prijateljskih veza prihvatilo je Prijedlog odluke o sklapanju Sporazuma o suradnji između Grada Varaždina (Republika Hrvatska) i Grada Guimarãesa (Portugalska Republika), na području obrazovanja i znanosti, kulture, gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, kao i projekata financiranih sredstvima EU i sredstvima iz nacionalnih izvora, razmjene iskustava i dobre prakse u provedbi lokalnih politika, s naglaskom na politike za mlade te aktualne razvojne projekte što će donijeti obostranu korist građanima Grada Varaždina i Grada Guimarãesa.

Usvojenim Prijedlogom zaključka o prijedlogu kandidata za suca porotnika Županijskog suda u Varaždinu s područja Grada Varaždina, Gradsko vijeće Grada predlaže Skupštini Varaždinske županije (koja donosi rješenje o razrješenju i imenovanju suca porotnika Županijskog suda u Varaždinu) da, umjesto Nevenke Kobal kojoj zbog godina starosti prema Zakonu o sudovima prestaje mandat, za suca porotnika Županijskog suda u Varaždinu s područja Grada Varaždina imenuje Biserku Vinceković.

Gradsko vijeće Grada Varaždina dalo je suglasnost na Prijedlog Rješenja o razrješenju v.d. upraviteljice Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravke Biberdžić te zatim izglasalo Prijedlog Rješenja o imenovanju v.d. upraviteljice Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Nives Risek, a koje je donijelo Upravno vijeće Zaklade solidarnosti Grada Varaždina na sjednici održanoj 23. kolovoza 2024. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook