Prethodni članak
Sljedeći članak

GRADSKO VIJEĆE ZLATARA: Želimo zaista nagraditi uspješne učenike i studente


Gradsko vijeće Zlatara na sjednici održanoj u utorak usvojilo je novu Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija učenicima i studentima. Kriteriji se odnose na uspjeh u učenju, natjecanja, socijalni status te otežavajuće okolnosti materijalnog položaja obitelji i prema njima se vrši bodovanje pristiglih zahtjeva.

Konstantne promjene u društvu, promjene u obrazovnom sistemu, brze promjene u potrebama na tržištu rada, globalizacija i gospodarski rast unatrag nekoliko godina u našoj državi, te s tim u vezi razvoj siromaštva i socijalne isključenosti, čimbenici su koji nalažu potrebu za promjenama u sustavu dodjeljivanja gradskih stipendija. Novom Odlukom predviđena je mogućnost i uvjeti dodjele jednokratnih pomoći za obrazovanje – pojašnjeno je na sjednici. 

Novom odlukom detaljnije su razrađeni kriteriji, kako bi se zaista nagradilo uspješne učenike i studente, pa se dodatni bodovi dobivaju prema osvojenim mjestima na županijskim, regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, za paralelno završeno obrazovanje, dekanovu i rektorovu nagradu. Predviđeni su i dodatni bodovi na temelju otežavajućih okolnosti – za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djeca zatočenih ili nestalih branitelja, djecu HRVI iz Domovinskog rata, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu roditelja s invaliditetom sa 80-100% oštećenja, djecu samohranih roditelja, djecu s teškoćama u razvoju te za ostale članove obitelji koji se redovno školuju.

Ukoliko dva ili više podnositelja ostvare isti broj bodova, prednost ima podnositelj zahtjeva koji ima viši prosjek ocjena te ima više bodova po osnovi natjecanja. Ukoliko kandidat ima jednako rangiranu prijavu u više kategorija, pravo na stipendiju ostvarit će u kategoriji u kojoj je manje prijavljenih kandidata.

Obzirom na nekoliko trenutno aktivnih većih EU projekata, a u slučaju nesrazmjera u dinamici priljeva sredstava od starne EU i dospijeća obaveza, Vijeće je donijelo i odluku o kratkoročnom kreditu po principu dopuštenog prekoračenja po transakcijskom računu, kako se u tom slučaju Grad Zlatar ne bi dodatno financijski opteretio. Radi se dopuštenom prekoračenju do iznosa od 265.445,62 eura kod Hrvatske poštanske banke d.d., za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza za projekte na području Grada Zlatara.

– Takvu odluku imamo već pet godina, dakle, ne dižemo kredit već je to rezerva u slučaju da bude potrebno koristiti minus ako nam zatreba, a takve odluke imaju i drugi gradovi. Jer, ponekada čekamo i godinu dana da nam se isplate sva EU sredstva za pojeidni projekt, pošto se 50 % dobiva odmah, a 50% nakon završetka i svih kontrola projekta – pojasnila je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Na sjednici je prihvaćeno i polugodišnje izvješće gradonačelnice za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. 

Pod točkom pitanja i prijedlozi vijećnik Božidar Hanžek pitao je što se događa u Dječjem vrtiću Zlatarsko zlato, obzirom da je nekoliko odgojiteljica dalo otkaze. Gradonačelnica je odgovorila je prisustvujući sastanku s odgojiteljicama u Vrtiću, zamijetila izazove oko međusobnih odnosa i nerazumijevanja u međusobnoj komunikaciji.

- Iskreno mi je žao zbog odluke nekoliko odgajateljica o odlasku, no poštujem je i želim im puno uspjeha u daljnjem radu. Mi smo kao osnivač odmah reagirali i natječajem popunili prazna radna mjesta, tako da djeca i roditelji neće osjetiti nedostatak stručnjaka. Sigurna sam da će naš vrtić biti kvalitetno i poticajno radno mjesto s pozitivnom radnom atmosferom te se dalje razvijati.  Raspisani su natječaji i sva radna mjesta su popunjena i vjerujem da će standard djece biti isti – odgovorila je gradonačelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook