Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradu Varaždinu bespovratna sredstva za izradu prostornih planova nove generacije i strategiju zelene urbane obnove


U Županijskoj palači Varaždinske županije u srijedu se održala svečanost dodjele ugovora Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na kojoj je ministar Branko Bačić gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio ugovor za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“ te ugovor za izradu Strategije zelene urbane obnove. Svečanosti su prisustvovali župan Anđelko Stričak i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, uz ostale gradonačelnike i načelnike iz Varaždinske županije.

Gradu Varaždinu odobreno je 100% bespovratnih sredstava za izradu i donošenje izmjena i dopuna sedam prostornih planova na temelju poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, otvorenog 1. veljače ove godine za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“. U realizaciju se već krenulo pokretanjem postupka izrade Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja povijesne jezgre grada Varaždina, a u tijeku je i pokretanje izrade Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Varaždina. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za izradu prijavljenih Izmjena i dopuna postojećih UPU-a i DPU-a iznosi 18.000 eura po planu te za Izmjene i dopune GUP-a i PPUG-a po 30.000 eura, a ugovori za iste potpisani su u lipnju.

Prostorni planovi Grada Varaždina tako će postati digitalizirani, dostupni i vidljivi svim građanima. Odobreni planovi obuhvaćaju širok spektar područja i aspekata urbanog planiranja. 

 

Ovaj korak označava važan trenutak u planiranju razvoja grada. Poticanjem izrade prostornih planova nove generacije olakšat će se, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova. Također, uspostavom platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga, smanjuje se opterećenje građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Gradu Varaždinu odobreno je i 100% financiranje u iznosu od 33.180,70 eura za izradu Strategije zelene urbane obnove na temelju poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, otvorenog 30. rujna 2022. godine.

 

Strategija zelene urbane obnove Grada Varaždina predstavlja ključnu smjernicu za daljnji razvoj grada. Njen glavni cilj je definiranje i promicanje aktivnosti i projekata na lokalnoj razini, s posebnim naglaskom na obnovu zgrada te usmjeravanje prema strateškim ciljevima razvoja zelene infrastrukture, poboljšanja upravljanja prostorom i zgradama u skladu s načelima kružnog gospodarenja te postizanje energetske učinkovitosti i prilagodba na klimatske promjene. Svrha Strategije je pružiti temelj za dugoročni razvoj grada, omogućiti prilagodbu prostornih planova prema potrebama razvoja te potaknuti provedbu aktivnosti i projekata u skladu s načelima održivog razvoja. Također, Strategija će poslužiti za identifikaciju projektnih aktivnosti i prijava na natječaje za dobivanje EU sredstava

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook