Prethodni članak
Sljedeći članak

Grijanje na drva još uvijek najjeftinije i najsigurnije

Meteorolozi najavljuju kako će nadolazeća zima biti najoštrija u posljednjih nekoliko stotina godina. Iako prema tempera


Meteorolozi najavljuju kako će nadolazeća zima biti najoštrija u posljednjih nekoliko stotina godina. Iako prema temperaturama koje nas griju na početku studenog to i ne bismo zaključili. No, bilo kako bilo, treba se pripremiti za 'pošteno' grijanje.

Hoće li se grijati na drva, plin, struju ili možda na lož ulje svatko odlučuje za sebe. Grijanje na drva stari je zagorski recept jeftinog i zdravog grijanja. Plin je bolji ako želite stan držati urednim, bez čišćenja dimnjaka itd., ali je i skup ako gledamo investiciju od samog početka, dakle od postavljanja radijatora po svim prostorijama i plinskog bojlera.

Novo poskupljenje

Za ovu zimu najavljuju i novo poskupljenje plina, i to čak od 30 posto. Iako Vlada reče kako će sve učiniti da ublaži poskupljenje plina, stručnjaci tvrde da se ono ne može izbjeći. Tko više ikome vjeruje kada su u pitanju cijene! Nakon plina neminovno je poskupljenje struje, a to za sobom opet povlači i rast drugih troškova i usluga. Poskupjet će i osnovne životne namirnice, od kruha, mlijeka, mesa...

Do sada je plin po kubiku za kućanstva iznosio 1,70 kuna. Po toj cijeni INA plin prodaje distributerima. Novo poskupljenje cijenu bi diglo na čak 2,40 do 3,50 kuna po kubiku. Uvozna cijena plina iznosi 2,2 i 2,4 po kubiku. Koliko će plin poskupjeti zagorski distributeri ne znaju. Hoće li zbog najave novog udara cijene plina građani u već ionako osiromašenom standardu pribjeći grijanju na drva?

Na drva se možete grijati ukoliko imate peć na centralno grijanje ili peći u svim prostorijama u kojima mislite grijati. Ako nemate vlastitu šumu, drva morate kupiti. Otprilike i sami već znate preračunati koliko trebate za jednu oštriju zimu, ako ste vjerni grijanju na drva.

Potražnja za drvima

Kolike su cijene provjerili smo u zagorskom oglasniku i kod trgovaca drvima. Većinom se nude bukova drva za ogrjev. Inače, u jedan četvorni metar idu četiri metra drva. Dakle, to bi bio jedan klafter ili hvat. Cijena po klaftru kreće se od 900 do 1.300 kuna, ovisno o dostavi. Dostavljaju se najčešće u cjepanicama. Za pravo etažno grijanje ovisno o zimi potrebno je oko 12 metara drva, ako ne i više, objasnili su trgovci.

S obzirom da je zagorski kraj pretežno šumovit ljudi imaju i vlastite šume iz koje se opskrbljuju, no svejedno, kažu trgovci drvima da posla ima, posebno pred zimu. Cijene se godinama nisu mijenjale, a potražnja je malo veća nego prošle godine. Trgovci drvima savjetuju kako je grijanje na drva još uvijek najjeftinije, najkvalitetnije i najsigurnije grijanje, posebno u slučaju nestanka plina i struje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook