Prethodni članak
Sljedeći članak

Hajdaš Dončić: 'Nećemo dozvoliti da zbog skupog prijevoza neko dijete mora odustati od školovanja'

Županija s dva milijuna kuna subvencionira prijevoz učenika, a milijun i sto tisuća kuna osigurala je za stipendije. O d


Županija s dva milijuna kuna subvencionira prijevoz učenika, a milijun i sto tisuća kuna osigurala je za stipendije. O dogovoru s prijevoznicima te prioritetima Županije razgovarali smo sa županom Sinišom Hajdašem Dončićem.

Počinje školska godina. Odradili ste bitne pregovore s prijevoznicima i dogovorili model koji zadovoljava i njih i roditelje: njima je osiguran posao, roditeljima olakšica, stanovnicima udaljenih mjesta koleteralno sigurne linije. Kako je Županija, državi usprkos koja štedi na obrazovanju i ukinula je besplatan prijevoz učenicima, krenula u rješavanje tog problema i kako ga je riješila?

Hajdaš Dončić: Odradili smo dva krupna dogovora s prijevoznicima. Po prvi puta uspjeli smo javnim natječajem dobiti kvalitetnu ponudu za prijevoz učenika. Potpisali smo okvirni sporazum za osnovnoškolski prijevoz koji će vrijediti za 4 godine. Znači više neće biti kao što je bilo do sada nekih 'predstava' pred početak školske godine oko izbora prijevoznika nego grupacija koja se javila pokriva cijelu županiju po cijeni koja je prihvatljiva i županiji, a valjda i prijevoznicima koji su se javili. Druga stvar koja je vrlo važna je organizacija prijevoza učenika u redovitu školu i na učeničku praksu, za prijevoz koji je veći od udaljenosti koja je veća od 5 kilometera. Na više sastanaka s asocijacijama prijevoznika u Hrvatskoj gospodarskoj komori KZŽ i Obrtničkoj komori KZŽ, tj. s predstavnikom udruženja prijevoznika Krunoslavom Kroflinom koji je predsjednik svih prijevoznika koji predstavljaju asocijaciju prijevoznika KZŽ, dogovorena je cijena mjesečne karte u nominalnom iznosu od 460 kuna za prijevoz učenika srednjih škola na području KZŽ po principu županije kao jedne tarifne zone. Moramo naglasiti da usprkos pet i pola milijuna kuna koliko ćemo imati ove godine manje zbog udara porezne reforme, ipak kao jedan od glavnih prioriteta ostao nam je subvencioniranje i dogovaranje jedinstvene cijene mjesečne karte za srednjoškolce na području KZŽ. Vlada je prije dvije godine ukinula pravo na besplatan prijevoz učenika nakon čega su roditelji bili prisiljeni plaćati mjesečnu kartu i do 1050 kuna. S obzirom da je to je socijalno ugroženim obiteljima dovelo u pitanje daljnje školovanje njihove djece, mi smo odlučili da ćemo ići u dogovore i pregovore s asocijacijama prijevoznika i da pokušamo s njima dogovoriti jednu jedinstvenu tarifnu zonu za KZŽ, gdje će Županija i dalje sufinancirati prijevoz s 15 posto. Nažalost, nemamo sredstava, upravo zbog udara na županijski proračun da sufinanciramo s nekim većim postotkom ali pozivamo sve općine i gradove da se uključe u sufinaciranje tog prijevoza. Nadamo se da je većina načelnika i gradonačelnika shvatila da je obrazovanje prioritet za razvoj KZŽ. Samo obrazovane osobe mogu biti konkurentne na tržištu i mogu doprinijeti razvoju Krapinsko-zagorske županije kao jedne uistinu poduzetničke, turističko, poljoprivredne destinacije.

Jeste li već razgovarali s načelnicima i gradonačelnicima oko sudjelovanja u sufinanciranju prijevoza učenika, i ako jeste, kakve su reakcije budući da nitko nema novaca?

Hajdaš Dončić: Jesmo. Većina njih, po našim internim kontaktima, spremna je s nastavkom subvencioniranja. Neki će ga subvencionirati i s 25 posto. Bilo bi dobro da dođemo do nekih 50-ak posto kako bi financijski udar na roditelje bio što manji. I na taj način, uspjeli smo smanjiti onaj iznos od 1050 kuna i doći do roditeljima prihvatljivih 200-injak kuna. Sve ovisi od njihovih općina i gradova koliko će subvencionirati i tako nismo doveli u pitanje nastavak školovanja djece. Htio bih naglasiti i jednu novinu: ako učenik koristi dva autobusna prijevoznika , dobit će od Krapinsko-zagorske županije jednu iskaznicu i ta cijena od 460 kuna bit će jedinstvena cijena. Znači, ako on ide od Radoboja do Zaboka kroz Krapinu, što znači da će presjedati u autobus drugog prijevoznika, neće plaćati nijednu drugu cijenu osim ove koju je platio na početku. Osim toga, naglasio bih da ćemo ne samo zbog preporuka revizije nego zbog očuvanja javno-linijskog prijevoza KZŽ, subvencionirati isključivo javno-linijski prijevoz. S time da ćemo dati mogućnost ako se u roku od mjesec dana kroz asocijacije ne može postići dogovor, uspostave redovite javnolinijske linije koju mogu koristiti svi građani i da ćemo tada dozvoliti subvenciju kroz propisanu proceduru, što znači da će biti moguće sufinanciranje učenika koji putuju posebnim prijevozom. Znači, u to ćemo ići samo ako javnolinijski prijevoznici neće moći na tom području uspostaviti javno-linijski prijevoz.

Znači uređen prijevoz učenika posredno pozitivno utječe na sve građane, budući su mnoga mjesta slabo ili nikako prometno povezana nakon što su linije ukinute zbog malog broja putnika.

Hajdaš Dončić: Upravo tako. Najveći problem je u tim udaljenim mjestima bila organizacija javnolinijskog prijevoza jer su ga prijevoznici ukidali zbog premalog broja putnika. Neka mjesta su bila jednostavno odsječena komunikacijski od nekih centara. Dakle, na taj način mi štitimo javno-linijski prijevoz i ostale građane koji ga mogu koristiti na tim relacijma, a zapravo štitimo i legalnost onih koji su u asocijacijama i sustavima HGK, Obrtničke komore jer znamo da su komore partneri KZŽ. Isto tako, tu onda imamo i generalnu kontrolu nad svim prijevoznicima koji obavljaju javno-linijski prijevoz.

Koji prijevoznici su uključeni u dogovoreni javno-linijski prijevoz učenika?

Hajdaš Dončić: U prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca uključeni su svi prijevoznici koji su u grupacijama HGK i Obrtničke komore. Nabrojat ću samo neke: Darko tours, Vrelej, Duktaj, Stubaki prijevoz, uz Presečkog i Potočkog koji pokrivaju centralni dio županije.

Dakle, monopola nema.

Hajdaš Dončić: Nema monopola. Grupa Presečki ima oko 55 posto, a ostali prijevoznici imaju oko 45 posto, kako su se i javili na natječaj. Pokrivaju određeni dio županije za kojeg su i kandidirali. Ima dosta i malih prijevoznika. Po prvi puta je dakle postignut konsenzus među zagorskim prijevoznicima i nadam se da ćemo u naredne 4 godine prema okvirnom sporazumu imati dobar odnos s prijevoznicima i kvalitetno obavljen osnovnoškolski i srednjoškolski prijevoz. Htio bih naglasiti da je osim prijevoza, vrlo važno da smo uspjeli osigurati preko tisuću stipendija, zajedno s općinama i gradovima: Županija daje 111 učeničkih stipendija po 400 kuna, 87 studentskih po 600 kuna, a općine i gradovi daju 401 učeničku i 537 studentskih stipendija. Dakle, zajedno županija, općine i gradovi daju 512 učeničkih i 624 studentskih stipendija. To je još jedan iskorak prema stvaranju društva znanja jer smo se strateški opredijelili da želimo Krapinsko-zagorsku županiju kao društvo znanja. Prioritet su nam učenici i investiranje u škole. Kroz stipendije, kroz dogovore oko prijevoza, kroz subvencije i sufinanciranje kupnje školskih udžbenika i ono što smo sad pokrenuli, a to je energetska učinkovitost škola za što smo već sada raspisali natječaj od preko dva milijuna kuna. Idemo u zamjenu stolarije, krovova, kotlovnica, elektroinstalacija… a uskoro se nadam da ćemo potpisati i ugovor s jednom od poslovnih banaka od koje smo zatražili 10 milijuna kuna kreditnih sredstava isključivo za energetsku učinkovitost škola što uključuje zamjenu salonitnih ploča pa sve do kotlovnica. Od Fonda za energetsku učinkovotost dobili bi još 40 posto, dakle, još 4 milijuna kuna tako da bi tih 14 milijuna kuna bila najveća investicija u školstvo od postojanja Krapinsko-zagorske županije. S nekim aktivnostima smo već krenuli. U Oroslavju smo obnovili krovište osnovne škole, sada obnavljamo u Brestovcu Orehovičkom, pa u Zaboku, a slijedi Klanjec. Tu su i investicije, male novčano, u prozore i stolariju, od osnovnih škola u Belcu, Zlataru, Maču. Loboru… dakle, u svim osnovnim školama o kojima KZŽ vodi brigu i ima upravljačka prava, a to su sve osnovne škole osim škola na području grada Krapine koji kao sjedište županije ima osnivačka prava nad svojim osnovnim školama. Nadam se da ćemo kroz par godina moći krenuti i u dogradnju škola radi omogućavanja jednosmjenske nastave. Moramo ići postupno. Prvo moramo malo puzati da bi mogli hodati.

Razgovarala: Ljiljana Pavlina

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook