Prethodni članak
Sljedeći članak

HAJDAŠ DONČIĆ: 'Oni koji pričaju da nisam promjena, grdno će se zeznuti'


U emisiji Intervju tjedna Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-a, je kazao kako je mala izlaznost na unutarstranačke izbore takva zato što, kao i u cijeloj Hrvatskoj, postoji sve slabija motiviranost za izlazak na izbore.

Na pitanje je li SDP zaboravio rad na terenu, Hajdaš Dončić je kazao kako je to donekle točno, ali smatra kako je velika odgovornost na lokalnim organizacijama koje bi trebale motivirati svoje članstvo politikom, te ako ne okupljaju članstvo, pada zainteresiranost ljudi.

- Oni koji pričaju da ja nisam promjena, grdno će se zeznuti, naglasio je Hajdaš Dončić.

Dodaje kako ima drugačiji pristup od ostalih predsjednika SDP-a, što je jasno kazao u programu.


Mene zanima samo Hrvatska

- Istaknuo sam dvije političke poruke, a to su „Prvi je, a ne drugi” i „Teren, teren”, što znači da ću motivirati saborske zastupnike, regionalne tajnike te predsjednike županijskih i gradskih organizacija da budu u kontaktu s ljudima i da budu na terenu, naglasio je.

- Od dana pobjede, mene zanima samo Hrvatska, istaknuo je.

Naglašava kako će davati gas SDP-u s jasno artikuliranim lijevim ekonomskim politikama.

- Meni je fokus ekonomija. Ekonomske politika koje naglašavaju javno i dostupno zdravstvo i školstvo, drugačiji odnos prema sindikatima, drugačiji odnos prema poslovnoj zajednici, naglasio je.

Dodaje kako je veliki dio građana koji ne izlaze na izbore i to su SDP-ovi potencijalni birači, ali s jasno artikuliranim lijevo-ekonomskim politikama koje štite javno dobro, koje se bore za javno dostupno zdravstvo i školstvo.

Ne može 10 posto građana Hrvatske upravljati s 90 posto bogatstva

Hajdaš Dončić se osvrnuo na činjenicu da 10 posto stanovništva posjeduje preko 90 posto nacionalnog bogatstva.

- Mi moramo vratiti društvo Hrvatske prema sredini. Ne može 10 posto građana Hrvatske upravljati s 90 posto bogatstva, naglašava.

Na pitanje zašto je došlo do aktualne situacije u SDP-u, Hajdaš Dončić je rekao kako je bilo previše rovovskih bitaka.

- Za mene su izbori završeni i pod crvenim kišobranom ima mjesta za sve. Meni su prioritet simpatizeri i građani, istaknuo je.

Hajdaš Dončić je istaknuo kako će imati nešto slično kao što je Vlada u sjeni. Već sada su u saborskom klubu podijelili određene resore prema postojećem ustroju Vlade Hrvatske gdje 2-3 saborska zastupnika SDP-a pokrivaju određeno ministarstvo, kojima će biti priključena osoba iz savjeta i nekog iz lokalne organizacije.

SDP na predsjedničkim izborima podržava Zorana Milanovića

- Neće biti unaprijed odlučeno tko će biti ministar, ali će se odlučiti s obzirom na njihov trud i angažman, rekao je.

Prvi test za SDP će biti predsjednički i lokalni izbori. U predsjedničkim izborima SDP podržava Zorana Milanovića.

- Nama je važno da on pobijedi, stoga što je on zadnja brana potpunoj okupaciji institucija, što je opasno za društvo, kazao je.

- Nema promjena preko noći, ali je bitan smjer, naglasio je Hajdaš Dončić.

SDP-ovi kandidati za Ustavni sud će biti osobe neovisne o politici

Osvrnuo se na izbor sudaca Ustavnog sudaca i kazao je kako će SDP-ovi kandidati biti osobe koje nisu ovisne o politici i koji nisu bivši političari.

- Što god netko misli, Ustavni nam sud treba jer bez njega, u krajnjem slučaju, se ne mogu ni predsjednički izbori održati, rekao je.

- Ja nemam problem ako je kandidat za Ustavni sud stručnjak i ima desna stajališta, ali imam problem, ako ima poslovni, životni i politički životopis koji je loš, naglasio je i dodao kako će u tom slučaju staviti veto.

Što se tiče lokalnih izbora, SDP će imati svog kandidata, nositelja liste koji ima politički legitimitet.

- Moj je plan izaći u svaku Županijsku organizaciju i želim da svaka Županijska organizacija ima svog župana. Motivirat ću ih da u nama još uvijek bukti vatra i da možemo pokrenuti stvari, naglasio je Hajdaš Dončić.

Što se tiče odnosa sa strankom Možemo, rekao je kako oni SDP-u nisu politički neprijatelji. Kako kaže, politički neprijatelji dolaze s desnice.

- SDP je druga politička stranka koja je dva puta jača od Možemo i takav će naš odnos biti prema njima, naglasio je.

Osvrnuo se na saborsku većinu i kazao kako je Andrej Plenković napravio odličnu stvar povećanjem plaća od 2000 eura dužnosnicima te da je to bilo ciljano kako bi održao saborsku većinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook