Prethodni članak
Sljedeći članak

Hajdašu Dončiću malo falilo da postane predsjednik SDP-a u prvom krugu


Za nasljednika predsjednika SDP-a, Peđe Grbina natjecali su se potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, bivši ministar rada Mirando Mrsić i aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić.

U drugi krug idu Hajdaš Dončić s 48.78 posto i Zoran Paunović s 20.65 posto osvojenih glasova. To znači da je Hajdašu Dončiću nedostajalo manje od 1.5 posto glasova za pobjedu u prvom krugu. 

SDP-ovci su na izborima, osim predsjednika, birali i Glavni odbor i Predsjedništvo, a pravo glasa imalo je oko 22 tisuće SDP-ovaca.

Najveća oporbena stranka u subotu je, nakon Ivice Račana (koji je stranku vodio 17 godina), Zorana Milanovića (9 godina), Davora Bernardića i Peđe Grbina (po četiri godine), izabrala svog petog čelnika.

Nakon objave rezultata svi kandidati za predsjednika SDP-a dali su izjave, a prvi je pred kamere stao onaj s najviše glasova - Siniša Hajdaš Dončić.

"Čestitam gospodinu Paunoviću na ulasku u drugi krug. Veselim se novoj izbornoj utakmici, to mi nije strano. Smatram da energijom, znanjem i iskustvom mogu voditi SDP do pobjede. SDP prvi, a ne drugi", bio je kratak Hajdaš Dončić i napomenuo da nije razočaran te da čestita svim kandidatima.

Nije imao nikakvu poruku za protukandidata, ali nada se boljoj izlaznosti u drugom krugu.


"Pozivam sve birače da izađu u drugi krug i zahvaljujem se onima koji su izašli i glasali za novi SDP. Nažalost, rezultat je takav kakav je, ali poštujem ga. Pozivam sve da glasuju za gospodina Paunovića jer Hajdaš Dončić nije budućnost SDP-a, to je povratak na staro", izjavio je Mirando Mrsić.

Njegove riječi podržao je i Mladen Kešer. "Hvala svima koji su mi dali povjerenje jer su me obvezali da dam još više za SDP. Pozivam birače da izađu u drugom krugu i da daju glas Zoranu Paunoviću", rekao je.

Sanja Major se zahvalila svima koji su izašli na izbore, ali nije podržala ni Hajdaš Dončića ni Paunovića.

"Ovo pokazuje da bez jake političke figure ne možete ništa postići u ovoj stranci. Čestitam kandidatima koji su ušli u drugi krug. Bilo je jako napeto, postojala je varijanta da sve bude gotovo u prvom krugu. Neću se izjasniti oko podrške, ali pozivam kolege da nastave govoriti o socijaldemokratskom programu. Skromno bih rekla da sam ih ja natjerala na to. Nadam se da će se pridržavati svega što su najavljivali u kampanji."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook