Prethodni članak
Sljedeći članak

Hitna helikopterska služba u Zagorju dobila dvije sletne stanice


Hitna helikopterska medicinska služba započela je s radom na području cijele Republike Hrvatske s danom 30.3.2024. godine, a uz baze u Splitu i Rijeci, na kontinentu se nalaze baze u Zagrebu i Osijeku. 


To je dobra vijest i za Krapinsko - zagorsku županiju, za koju je, kako nam je pojasnio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, primarno nadležna baza u Zagrebu. 


- Za indikaciju pozivanja hitne helikopterske službe uspostavljeni su protokoli i indikacije koje procjenjuje ili tim na terenu ili Medicinsko prijavno-dojavna jedinica našeg Zavoda, koja u suradnji s Medicinskom  prijavno-dojavnom jedinicom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba organizira prijevoz helikopterom. U našoj županiji zasad su određene dvije sletne stanice: NK Rudar u Dubravi Zabočkoj i Nogometno igralište Krapinske Toplice. Međutim, sam pilot po vlastitoj procjeni, kao i u dogovoru sa zemaljskim timom hitne medicinske službe uvijek može odrediti bilo koju drugu lokaciju za slijetanje i preuzimanje pacijenta – rekao nam je Božić.


Prvu helikoptersku intervenciju zagorska hitna već je imala. - U srpnju smo imali prvu takvu intervenciju, korištenjem HHMS, gdje je odmah po dojavi o prometnoj nesreći s teško ozlijeđenom osobom, tim T1 našeg  Zavoda žurno izišao na teren, a nakon procjene stanja unesrećene i inicijalnog zbrinjavanja, liječnica iz tima T1 zatražila je pomoć HHMS-a. Zdravstveno stanje pacijentice koja je pretrpjela traumu glave zahtijevalo je žurno zbrinjavanje u Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava te je Medicinska prijavno-dojavna jedinica (MPDJ) Krapina u skladu s Protokolom komunikacije i aktivacije tima HHMS-a zatražila intervenciju helikopterskog tima od nadležnog MPDJ-a Zagreb. Brzim i koordiniranim djelovanjem svih uključenih djelatnika hitne medicinske službe pacijentici je na mjestu nesreće pružena hitna medicinska skrb, dok je sa sletnog mjesta – nogometnog igrališta NK Rudar pravovremeno prevezena na daljnje liječenje u KB Dubrava gdje ju očekuje daljnje specijalizirano liječenje. Ova helikopterska intervencija značajno je skratila vrijeme prijevoza pacijentice do KB-a Dubrava što je, vjerujemo, doprinijelo  poboljšanju njenog zdravstvenog stanja – ističe Krešimir Božić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook