Prethodni članak
Sljedeći članak

HNS istupio iz koalicije

HNS, podružnica Hum na Sutli nedavno je uputila koalicijskim partnerima i Općinskom vijeću odluku da istupa iz koalicije


HNS, podružnica Hum na Sutli nedavno je uputila koalicijskim partnerima i Općinskom vijeću odluku da istupa iz koalicije. Naime, na temelju prošlogodišnjih izbornih rezultata i dobivenih mjesta u Općinskom vijeću (HSS 7, SDP 2, HNS 2 i ZS 1) potpisan je 25. svibnja 2005. godine Sporazum o stvaranju koalicije spomenutih stranaka.

Odluku je na sjednici Općinskog vijeća pročitao predsjednik Rajko Jutriša: Do odluke da istupamo iz koalicije dovela nas je autokratska vladavina načelnika, gospodina Božidara Brezinščaka Bagole, ignoriranje statutarne uloge Vijeća i njegovih članova, rasipničko trošenje proračunskih sredstava bez prave razvojne vizije, loše vođenje i nadzor projekata i bezrezervna podrška ostalih koalicijskih partnera .

Samovladar nad samim sobom

Prozvani načelnik je navedene razloge opovrgnuo. - Autokratska vladavina znači oblik vladavine u kojem neograničenu vlast ima samo jedna osoba. U mom slučaju ne može biti riječi o takvoj vladavini- istaknuo je Bagola i pojasnio da načelničku dužnost obnaša po treći put zahvaljujući upravo povjerenju birača i vijećnicima koji su ga na tu dužnost imenovali. - Samovladar sam, dodao je, jedino nad svojom osobom i trudim se najodgovornije vladati sobom. Spadam u one ljude kojima obnašanje dužnosti znači ponajprije odogovornost prema sebi i drugima koji jako drže do svoje časne riječi, reda, rada i dobrih djela. Zahvaljujući bogatom novinarskom, književničkom i političkom životnom iskustvu u svako doba spreman sam slušati i vrlo spreman poslušati druge. Što se tiče ignoriranja statutarne uloge Vijeća i njegovih članova , odgovorno tvrdim da nikad u sva tri načelnička mandata nisam tu ulogu ignorirao. Sve odluke donosim u dijalogu sa suradnicima i na temelju odluka Općinskog vijeća i Poglavarstva, odbora, komisija i povjerenstava. Glede rasipničkog trošenja proračunskih sredstava bez prave razvojne vizije moram jasno naglasiti da sam jedan od inicijatora osnivanja općine Hum na Sutli i da je upravo na temelju mojih argumenata i osnovana. Na osnivačkoj skupštini 25. travnja 1993. godine izabran sam za prvog načelnika i tada sam iznio jasnu dugoročnu razvojnu viziju općine, koja se uglavnom ostvaruje kroz sve dosadašnje mandate, a vjerujem da će se ostvarivati barem do 2013. godine- opovrgavao je Bagola optužbe svojih dosadašnjih partnera.

HNS i tajkuni

Neki čelnici stranke HNS-a surađivali su, dodao je, s hadezeovskim tajkunima u našoj županiji i bili neumorni u grabežljivom privatiziranju najvećeg humskog poduzeća sredinom devedesetih, što se ne može nikakvim novcem izbrisati iz povijesnog pamćenja.

-Otkako sam na čelu općine zalažem se za transparentnost, javnost i preglednost općinskog proračuna. Prvi sam u županiji počeo s javnim objavljivanjem općinskog proračuna u kojem je svaka stavka argumentirana i obrazložena. Iz godine u godinu zalažem se svim svojim sposobnostima da dobijemo što više sredstava u proračun. Stanovnike općine ne obmanjujem lažnim obećanjima. Oni su to prepoznali i nagradili me na izborima, a vjerujem da će me svojim povjerenjem nagrađivati i ubuduće - dodaje Bagola, a primjedba na lošeg vođenje i nadzor projekata , kaže, ide ponajviše na dušu samih HNS-ovaca. Najveći projekti od 2001. do danas povjereni su Humkomu, a na čelu NO Humkoma bio je član HNS-a. Projekte izgradnje i asfaltiranje cesta vodi Komisija u kojoj su članovi upravo HNS-ovci. U Povjerenstvu za nogometno igralište u Lastinama najistaknutiji član je pripadnik HNS-a koji se nijedanput nije odazvao zakazanim sastancima. Što se pak tiče bezrezervne podrške ostalim koalicijskim partnerima , Bagola je otvoreno priznao da je bezrezervnu podršku imao i HNS kao koalicijski partner.

Humkom

Predsjedniku HNS-a g. Ivanu Pildeku davao je bezrezervnu podršku glede predlaganja jednog HNS-ovog kandidata u NO Humkoma iz redova vijećnika i članova Poglavarstva, s višom i visokom stručnom spremom. Međutim, on je uporno inzistirao na nečemu što nije bilo prihvatljivo ostalim, daleko brojnijim koalicijskim partnerima, čime je dokazao svoju osobnu, ali i stranačku nedemokratičnost, smatra Bagola.

Izjava HNS-ovca Milana Brezinščaka u jednom dnevnom listu da se u općini Hum na Sutli previše politizira, a premalo radi , ide po mišljenju Bagole na dušu njegovih stranačkih kolega u Općinskom vijeću kojima je politiziranje i bacanje prašine u oči priprostom puku najjača strana političkog i društvenog djelovanja. - Najbolji dokaz za to je nedavno osnivanje takozvane strogo apolitične, znači nestranačke, humske udruge mladih (HUM) u kojoj glavnu riječ vode upravo članovi HNS-a. Njima su puna usta apolitičnosti i depolitizacije , premda itekako dobro znaju da politika prožima sve oblasti ljudskog društva. Žao mi je zbog Milanova napuštanja Poglavarstva, jer je s njime bilo časno surađivati. Žao mi je utoliko više što sam prilično uvjeren da je ostavku morao podnijeti kao žrtveno janje na oltaru unutarstranačkih idola - zaključio je načelnik Božidar Brezinščak Bagola i zahvalio na doprinosu svim dobronamjernim članovima HNS-a kojima je istinski stalo do razvojne strategije njihove općine i koji su pomagali u ostvarivanju te strategije, te ih poziva na daljnju demokratsku suradnju.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook