Prethodni članak
Sljedeći članak

HNS obećaje rješavanje svih problema s klizištima na području Hrvatske

Na Aktualnom prijepodnevu zagorska saborska zastupnica Marija Puh potpredsjedniku Vlade Predragu Štomaru uputila pitanje vezano uz sanaciju klizišta


Problem klizišta kojim su opterećeni gotovo svi krajevi Hrvatske,  kroz iduće dvije do tri godine trebao bi biti riješen, istaknuo je to potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, odgovarajući tijekom Aktualnog prijepodneva, na pitanje zastupnice Marije Puh o programima i mjerama koje se provode u cilju rješavanja problema klizišta, stoji u priopćenju HNS – a Krapinsko – zagorske županije.  'Ova Vlada prva je koja je prepoznala problem klizišta i prva koja je reagirala konkretnim mjerama', kazao je ministar Štromar te naveo kako su u ovoj godini osigurana sredstva  u Hrvatskim cestama za sanaciju državnih cesta. 

'Također, u Ministarstvu graditeljstva osigurali smo 10 milijuna kuna za sanaciju šteta na javnim površinama jedinica lokalne samouprave. No potrebe su puno veće, stoga ćemo uskoro dati nove prijedloge na Vladu kojima ćemo trajno riješiti problematiku klizišta, odnosno osigurati sredstva za sanaciju'  - kazao je Štromar u svom odgovoru. Pritom je podsjetio i na nedavnu odluku Vlade kojom se osigurava stambeno zbrinjavanje za građane Hrvatske Kostajnice koji su ostali bez svojih kuća prilikom urušavanja klizišta.

'Vlada je brzo reagirala i u roku od 48 sati donesena je odluka o stambenom zbrinjavanju, i to ne samo građana Hrvatske Kostajnice, nego svih građana Republike Hrvatske čije su kuće srušene ili oštećene u klizištima' rekao je Štromar. Zahvaljujući amandmanima HNS - a na Zakon o financiranju vodnog gospodarstva zakonski su stvoreni preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta, navodi se u priopćenju. 'U sljedeće dvije do tri godine morat ćemo osigurati oko 150 milijuna kuna kako bi sanirali postojeća klizišta. Riješit ćemo sve probleme i sva pitanja u cijeloj državi i stambeno ćemo zbrinuti sve one građane koji su pogođeni ovim problemom', zaključio je Štromar u svom odgovoru.

Podsjetimo, na sastanku župana Željka Kolara s načelnicima i gradonačelnicima, prije par tjedana, rečeno je kako se na području naše županije otvorilo 77 novih klizišta, a sada je ta brojka vjerojatno još i veća. Kolar je istaknuo kako je na području naše županije aktivno više od 300 klizišta. – Štete od klizišta nastale na stambenim objektima dosežu više od 20 milijuna kuna, a na gospodarskim objektima još oko 15 milijuna kuna. Klizišta su se otvorila i na županijskim i nerazvrstanim cestama, gdje su štete također višemilijunske, no prioritet su stambeni objekti – istaknuo je Kolar, dodajući kako pohvaljuje činjenicu da je Ministarstvo graditeljstva otvorilo natječaj vrijedan 10 milijuna kuna za sanaciju klizišta, no samo iz Krapinsko – zagorske županije došlo je zahtjeva koji su vrijedili više od 15 milijuna kuna. Dakle, bez obzira na osigurana sredstva i provedene mjere, našoj će županiji biti potrebna znatno veća financijska sredstva za sanaciju samo najhitnijih klizišta.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook