Prethodni članak
Sljedeći članak

HNS – ova konferencija za novinare: 'EU fondove ćemo moći samo gledati'

U proračunu nema novca za kompenzaciju brdsko – planinskim općinama niti za sanaciju klizišta


Danas je u uredu HNs – a u Krapini održana konferencija za novinare na temu 'Sramotno su u proračunu zaboravili na Zagorje'.

- Namjera nam nije pljuvanje po nikome, već isticanje problema centralizacije koja je vidljiva u prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna – istaknuli su saborska zastupnica HNS - a Marija Puh i Anđelko Topolovec, načelnik općine Radoboj i predsjednik ŽO HNS - a KZŽ  te istakli kako u proračunu nedostaju dogovoreni novci za kompenzaciju za općine kojima je prošle godine ukinut status brdsko – planinskih općina, a nije predviđen niti novac za sanaciju klizišta u Zagorju.

- Klizišta nisu problem samo naše, već i Varaždinske, Međimurske i Karkovačke županije. Za sanaciju klizišta predviđeno je 9 milijuna kuna, a samo u Krapinsko – zagorskoj županiji predviđeni troškovi za to bili bi 112 milijuna kuna. Apeliram ovim putem na saborske zastupnike koji su pogođeni ovim  proračunom da glasaju za prihvaćanje amandmana koje je uložio saborski Klub zastupnika HNS – a - pozvala je Marija Puh.

Anđelko Topolovec govorio je s pozicije načelnike jedne od općina kojoj je ukinut status brdsko – planinske općine. - 2014. godine imali smo u Radoboju proračun 5,5 milijuna kuna, a 2015. smanjen je na 2,9 milijuna kuna. Izvorni prihodi općine smanjeni su za preko 46 posto, a sada u 2016. godini još su 10 posto manji. Dolaze pravi EU fondovi i živi novci koji bi se mogli iskoristiti. Imamo projekte u koje smo godišnje ulagali 500, 600, 700 tisuća kuna za tehničku dokumentaciju da bi bili spremni za povlačenje tih sredstava, projekti u vrijednosti oko 40 milijuna kuna su spremni za realizaciju, no sa smanjenim prihodima nećemo imati tih 15, 20, 25 posto, koliko bi već trebale projekte sufinancirati JLS. Mi s tim nismo u mogućnosti niti održavati komunalnu infrastrukturu niti bilo što ulagati, a EU fondove ćemo moći samo gledati – kaže Topolovec, apeliravši da se amandmani usvoje i da se ti novci onda utroše za stvaranje kvalitete života i sprječavanje raseljavanja naših ljudi.

Kako je dodala Marija Puh, rok Vladi za davanje odgovora na amandmane istječe danas u ponoć, a ako Vladino mišljenje bude negativno, u ponedjeljak se može zatražiti glasovanje zastupnika o pojedinim amandmanima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook